Urfa’nın Haliliye ilçesinde beden eğitimi öğretmenleri öncülüğünde hentbola başlayan ve geçtiğimiz günlerde verdiği röportajla Türkiye’nin gündemine oturan 13 yaşındaki Merve Akpınar, öğrencisi olduğu Konuklu İmam Hatip Ortaokulu’na alınmadı.

Sanliurfa.com’dan Mehmet Yetim’in haberine göre, kendileri için bir spor salonu isteyen Akpınar ve yanındaki basın mensupları, okul yönetimi tarafından okula alınmadı.

İdare, bu tavra gerekçe olarak Haliliye İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün talimatını gösterdi. Merve’nin yanındaki gazetecilere okulu tanıtma çabası, idareciler tarafından bu şekilde engellendi.

Haberde, bu tavrın sebebinin Milli Eğitim Bakanlığı ve imam hatiplilerin, Merve Akpınar’ın açıklamalarından rahatsızlık duyması olduğu ifade edildi.

NE OLMUŞTU?

Urfa’da toprak sahaya çizgiler çekerek hentbol oynayan Şanlıurfa Konuklu İmam Hatip Ortaokulu öğrencisi Merve Akpınar, Hentbol Federasyonu'nun davetlisi olarak Ankara'da 3 gün geçirdi.

Akpınar, “Ankara’da Hentbol Federasyonu’ndaki o salon bizim toprak sahamızdan daha iyiydi. Orada daha fazla heyecanlandık. Hiç yaşamadığımız bir heyecanı orada yaşadık. Oradakilere çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Merve'nin yaşadığı zorlukları anlattığı sözleri sosyal medyanın da gündemine geldi. Binlerce sosyal medya kullanıcısının yanı sıra spor kulüpleri de Merve'ye destek mesajları paylaştı.

Hentbola başlamak için çok çalıştığını anlatan Merve Akpınar “Ben 5’inci sınıfta başlamak istedim ama diğerlerine göre daha güçsüzdüm, yetersizdim. O zamanlarda bir arkadaşımı çok kıskanıyordum, 'o yapıyorsa ben niye yapamayayım' diye düşünüyordum. 6’ncı sınıfta hırslandım ve çabalayarak bu yere kadar geldim. Bayram hoca da beni seçti, çok teşekkür ediyorum” dedi.

“SEN KIZSIN ŞORT GİYEMEZSİN, ERKEKLERİN YANINDA OYNAYAMAZSIN DİYEREK DIŞLADILAR”

Spora başladığında çevresindeki kişilerin yadırgadığını dile getiren 13 yaşındaki sporcu sözlerini şöyle sürdürdü: “İlk başladığımda sen kızsın, şort giyemezsin, erkeklerin yanında oynayamazsın diyerek beni dışladılar. Sonra ben de 'hayır ben neden oynamayayım' dedim. O zaman kendime bir söz verdim. 'Köyümdeki kız çocuklarının kaderini değiştireceğim' diye. Hem kendim çalışacağım, hem kendi mesleğimi yapacağım hem de spora devam edeceğim ki onların o ön yargılarını yıkayım. Ondan sonra hep spora devam ettim, hiç bırakmayı da düşünmüyorum.”

“TEPKİ GÖSTERENLER 'SEN ÇOK İYİ OLMUŞSUN' DİYORLAR”

Kitap okumayı çok sevdiğini de söyleyen Akpınar, köyde kendisine tepki gösterenlerin artık daha olumlu yorumlar yaptığını dile getiriyor: “Hepsi 'sen çok iyi olmuşsun' diyor.”

“BURADAKİ SAHA ÇOK İYİ, ORADA KIZGIN GÜNEŞ BİZİ YAKIYORDU”

Toprak sahadan sonra bir hentbol salonunda antrenman yapmanın keyfini yaşayan Merve Akpınar sözlerine şöyle devam etti: “Buradaki saha çok iyi. Orada toprak ayağımıza giriyordu. Ter şelale gibi üstümüzden akıyordu. Burada mesela Şanlıurfa'ya göre hiç terlemiyoruz. Biz şu içlikleri orada hayatta giyemezdik. Burası gölge, orada ise kızgın güneş bizi yakıyordu. Burası hiç öyle değil, serin güzel. Burası tahtadan, ahşaptan filan yapılma. Orası kumdandı. Buraya gelebilmek için oraya katlanmam lazımdı. Ben de katlandım.

Buradan ağabeyime ve babama da teşekkür ediyorum, onlar bana çok destek verdi. İnşallah onların desteğini boşa çıkarmam. Onlara, kendime, ülkeme layık bir sporcu olurum. Benim hayalim 3 şey. Birincisi beyin cerrahı olmak, ikincisi güzel bir sporcu olmak, üçüncüsü ise polis olmak."