Euronews'te yer alan habere göre, ekonomik sıkıntılarla boğuşan ve borçlarını ödeyemediği için temerrüde düşen Porto Riko'ya danışmanlık hizmeti veren McKinsey şirketinin ülkede aynı zamanda hazine bonolarına sahip olması ama bunları kamuoyuna açıklamaması tartışmaya neden oldu.

ABD'li şirket, ülkenin borçlarının nasıl ve zaman ödeneceği yolunda etkili tavsiye verirken, devletin kendisine olan ödemelere de karar verecek olması tartışma yarattı.

2016'da danışmanlık hizmeti vermeye başladığından beri toplam 50 milyon Amerikan Doları ücret alan McKinsey'nin Porto Riko'da sahip olduğu hazine bonolarının 20 milyon dolar değerini aştığı düşünülüyor.

Normal şartlarda bu çatışmanın ülkedeki mahkemelere ve kamuoyuna duyurulması gerekirken, McKinsey'nin danışman şirketler için yasalardaki istisnadan yararlanarak yatırımlarını gizli tuttuğu belli oldu.

Konu hakkında konuşan McKinsey şirketi sözcüsü ise tüm çalışmalarının yasal çerçeveye uygun olduğunu belirtti.

ABD merkezli McKinsey şirketi, Porto Riko'ya verdiği danışmanlık kapsamında ülkenin krizden çıkabilmesi için hazine borçlarının hangi sırayla ve hangi oranda geri ödeneceğini kararlaştırıyor.

Şirket böylelikle, kendi sahip olduğu hazine bonolarının hangi oranda geri ödeneceği hakkında karar verme yetkisine sahip. McKinsey hakkındaki çıkar çatışması iddiaları ilk değil. ABD'de danışmanlık hizmeti verdiği 13 şirket hakkında sahip olduğu çıkar çatışmalarını açıklamadığı gerekçesiyle kurum hakkında mayıs ayında dava açılmıştı.

Kaynak: Euronews