Sivil toplum örgütleri, üniversiteler ve medya kuruluşları toplumsal ayrışmayı destekleyen ve medyada yaygınlaşan nefret diline karşı basın açıklaması yayınladı.

Hacettepe Üniversitesi İletişim Fakültesi internet sitesinde yayınlanan metin; toplumsal ayrışmayı destekleyen bir toplumsal bilinci besleyen her türlü söylemin her türlü iletişim aracıyla üretilmesini ve yayılmasını, toplumsal ve siyasal barış açısından tehlikeli olduğunu belirterek kamuoyunu nefret diline karşı dayanışmaya çağırdı.

Basın açıklamasının tam metni ise şöyle:

Tarih ve yakın zamanda Ortadoğu ve Balkan coğrafyasında yaşananlar göstermiştir ki savaş dili ve çatışmayı seçen toplumların payına düşen sadece trajedi ve acıdır.

Toplumsal ayrışmayı destekleyen bir toplumsal bilinci besleyen her türlü söylemin her türlü iletişim aracıyla üretilmesini ve yayılmasını, toplumsal ve siyasal barış açısından tehlikeli buluyoruz. Birlikte yaşama hukukunu ve toplumun her bir üyesini birbirine bağlayan toplumsal sözleşmeyi yaralayan şiddet yüklü dil, daha fazla olumsuzluklara da kapı açar.

İfade özgürlüğü sınırlarını aşıp nefret söylemine, ırkçılığa varan medya üretimleri bizi bir arada tutan toplumsal siyasal zeminin kaybolmasına neden olmaktadır.

Bu yüzden tüm medya mensupları yazdıkları her kelimenin kışkırtıcı veya yatıştırıcı etkisini hesap etmek zorundadır.

Diğer yandan medya mensuplarının üzerindeki siyasal-ekonomik baskı da özgür iletişim ortamının önünde önemli bir engeldir. Saldırıya uğrayan gazeteler ve gazeteciler, erişim engelleme kararları, gazetecilerin işsizleştirilmesi ifade özgürlüğü açısından karanlık bir dönemin işaretleridir.

Bu ölümlerin ve çatışmaların yarattığı tahribatın kendini en çok gösterdiği yerlerden biri de kuşkusuz sosyal medyadaki kutuplaştırıcı içeriklerdir.

Nefret dili zincirleme olarak yayılabilmekte, toplumsal barışı yıkmayı amaçlayan kesimler de bu ortamdan yararlanarak sadece saldırı amaçlı olarak kitleleri sokağa çağırabilmektedir.

Hiçbir sözlü ve fizik şiddet eylemi, hangi grup tarafından hangi gerekçeyle üretilirse üretilsin, meşru değildir. Türkiye kamuoyunu; medya aracılığıyla üretilen çatışmacı dile, ifade özgürlüğüne yönelik her türlü baskı ve tehdide, sosyal medyadaki ayrımcı dile karşı ortak bir tavır almaya davet ediyoruz. Kamuoyunu, akıl dilinde ortaklaşarak müzakere etiğinde buluşmaya ve toplumsal barışa sahip çıkmaya çağırıyoruz.

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi

Alternatif Bilişim Derneği

Çağdaş Gazeteciler Derneği

DAĞ Medya

Disk Basın İş Sendikası

Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi

Gündem Çocuk Derneği

Hacettepe Üniversitesi İletişim Fakültesi

Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi

Kaos GL Derneği

Türkiye Gazeteciler Sendikası

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi

Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi

(Kaynak: KAOS GL)