Tel Aviv'den İstanbul'a gelen 40 İsrail vatandaşının ise Türk yetkililerce sorguya çekildiği öne sürüldü.

Tatilleri biten ve uçakla Türkiye'ye dönüş için Tel Aviv'deki Ben Gurion Havalimanı'na giden Türk vatandaşları, son yaşanan olaylardan sonra İsrailli yetkililerin kendilerini terminalde iç çamaşırlarına kadar didik didik arandıklarını öne sürdü. Havalimanında, geçişlerde ve camilere girişlerde Türk misafirlere İsrailli görevliler tarafından belirgin bir şekilde farklı uygulama yapıldığını iddia eden yolcular, yaşadıkları olayları anlattı.

Kudüs'ü ziyaret eden Türk turist grubunun rehberi Eyüp Ensar Uğur, gazetecilere yaptığı açıklamada ”Ayakkabılarımızdan bile numune aldılar. Çantalardaki en kirli çamaşırları bile ortaya çıkardılar. Diğer ülkelerden gelen turistlere olumsuz anlamda bir şey yapmazlarken, bizleri rahatsız ettiler" dedi.

Ticaretle uğraşan ve iş için İsrail'e giden Arif Çınar adlı yolcu, Türk oldukları için İsrailli yetkililerin kendilerini soyunma odalarına alarak 'vücutlarında ve çamaşırlarında patlayıcı madde var mı' diye aradıklarını ileri sürdü. Tel Aviv'de aldığı bir kutu hurmadan numune alındığını belirten Çınar, "İstanbul'dan geldiğimizi söyleyince 'Niye geldiniz?' diye durdurdular. Bizi soyunma odalarına aldılar. Elle vücut tamamen arandıktan sonra, bir aletle arama yapıldı. Vücutta ve çamaşırlarda patlayıcı ve uyuşturucu madde var mı diye arandı. Ayakkabım iki kez x -ray'den geçirildi" ifadelerini kullandı.

UÇAKTA KAVGA, ALANDA MÜDAHALE

Uçakta bir tartışma da yaşandığını belirten Çınar, "Biz uçağın en son bölümünde oturuyorduk. Yahudi kökenli bir Türk vatandaşı ile Türkler arasında konuşma vardı. Tartışma bile değildi. Sarhoş olduğuna kanaat getirdiğimiz biri önlerden Türklerin olduğu bölüme gelerek, 'Neden böyle yapıyorsunuz?' dedi ve tartışma yaşandı. İnişte pasaport kontrolde maalesef bir arbede oldu. Polisler müdahale etti. Bir itişme yaşandı" dedi.

‘ZORLA FERMUARIMI AÇTILAR’

Havalimanında güvenlik gerekçesiyle üzerindeki elbiselerin çıkarılmasının istendiğini iddia etti Mustafa Teke ise, şunları söyledi:

"THY'ye ait uçağa binmek için sıraya girdik. Valizlerimiz en ince noktasına kadar arandı. Polislerle birlikte güvenlik odasına girdik. Üzerimdeki her elbiseyi çıkarmamı istediler. Birçok ülkeyi ziyaret ettim. Ben böyle bir arama görmedim. 'Üzerimdekileri çıkarmam' dedim. Terörist muamelesini hak etmediğimizi söyledim. Pantolonumun fermuarını özellikle çıkarmamı istediler. Zorla fermuarımı açtırdılar. Bu muamelenin bayanlara da yapıldığını gördük. Bu olay bizi daha da üzdü."

Havalimanında meydana gelen kavgadan sonra iki tarafın birbirinden şikâyetçi olduğu ancak şahısların daha sonra şikâyetlerinden vazgeçtiği öğrenildi.

TÜRKİYE’DEN MİSİLLEME Mİ?

Öte yandan, Tel Aviv'den İstanbul'a gelen 40 İsrail vatandaşının ise, havalimanında Türk yetkililerce sorguya çekildiği öne sürüldü.

Associated Press'in haberine göre, İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Yigal Palmor, THY uçağıyla Atatürk Havalimanı'na inmelerinin ardından sorgulanan yolcuların daha sonra serbest bırakıldığını söyledi.

Haaretz'e konuşan İsrailli yetkililer, "sıra dışı ve ciddi" bir durum olarak niteledikleri olayın ardından İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın Türk Dışişleri'nden açıklama talep ettiğini belirtti.

Ancak Türk yetkililerin olaydan haberdar olmadıklarını ifade eden bir yetkili, "Şu aşamada bu olay İstanbul polisinin inisiyatifi dâhilinde gerçekleşmiş gibi görünüyor ama halen bu incelemenin neden yapıldığını anlamaya çalışıyoruz" dedi.

Arutz Sheva, İsrailli yolcuların havaalanında yaklaşık 1.5 saat tutulduğunu bildirdi. (ntvmsnbc)