Adalet Bakanlığı, HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız’ın Bilgi Edinme Kanunu çerçevesinde gözaltına alınan ve cezaevlerinde bulunan IŞİD üyeleri ve yargılandıkları, hüküm giydikleri suç türlerine ilişkin soru önergesine yanıt verdi.

Türkiye’deki cezaevlerinde cezası kesinleşen yalnızca üç IŞİD üyesinin bulunduğu ortaya çıktı.

Suruç’taki canlı bomba saldırısı, Gaziantep’teki polis cinayetleri ve Kilis’te bir askerin öldürülmesi ardından IŞİD, PKK ve DHKC’ye yönelik operasyonlar başlatılmış, toplam 1050 kişi gözaltına alınmıştı. Sol örgütlere yönelik operasyonlardan aşina olunan ve hak ihlali kapsamına giren birçok uygulama IŞİD şüphelilerin gözaltı işlemi sırasında yaşanmamıştı.

Hüseyin Hayatsever’in Sputnik’te yer alan haberine göre Adalet Bakanlığı, HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız’ın gözaltına alınan ve cezaevlerinde bulunan IŞİD üyeleri ve yargılandıkları, hüküm giydikleri suç türlerine ilişkin sorusuna yanıt verdi.

SADECE 3 IŞİD'Lİ HAKKINDA HÜKÜM VERİLMİŞ

Buna göre bugüne kadar ilk derece mahkemeleri tarafından üç IŞİD’li hakkında hüküm verildi.

Bakanlık, 10 Ağustos itibarıyla cezası kesinleşen IŞİD üyelerinin uyuşturucu madde ticareti yapma veya sağlama, basit yaralama, dolandırıcılık, ruhsatsız ateşli silahlarla mermileri satın alma veya taşıma veya bulundurma, silahlı terör örgütlerine silah sağlama suçlarından mahkum olduğunu bildirdi.

Adalet Bakanlığı, IŞİD üyeliği suçlamasıyla gözaltına alınan kişi sayısı hakkında ellerinde veri bulunmadıklarını bildirdi.

Bakanlık, IŞİD üyesi olduğu şüphesiyle tutuklanan kişilerin çoğunun silahlı terör örgütüne üye olma suçlamasıyla tutuklu bulunduğunu kaydetti. Diğer tutuklama gerekçeleri arasında Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs, silahlı terör örgütlerini kurma veya yönetme, silahla yağma, yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle bir kişiyi öldürme gibi suçlar yer alıyor.

ARINÇ 156 KİŞİNİN TUTUKLANDIĞINI AÇIKLAMIŞTI

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 29 Temmuz’da yaptığı açıklamada 1061 kişi gözaltına alındığını, bunlardan 156’sının tutuklandığını, 545’inin serbest bırakıldığını söylemişti.

Arınç, 140 kişinin PKK, 31 kişinin IŞİD üyeliğinden, bir kişininse DHKP-C üyeliğinden tutuklandığını, geri kalanların gözaltı ve ifade süreçlerinin sürdüğünü belirtmişti.