Evrensel gazetesi yazarı Fehim IŞIK, Islam Devleti'nin (IŞİD) elinde esir olan İngiliz gazeteciye 'Kobani' haberi yaptırdığı sırada kullanılan görüntülerin Türkiye tarafından IŞİD'e verilmiş olabileceğini yazdı, "Kobani’nin havadan çekilmiş görüntülerini istihbarat için kullanması amacıyla IŞİD’e verebileceği" iddiasında bulundu. Işık, "Türkiye'nin IŞİD’e Kobani’yi ele geçirmek amacıyla kullanması için verdiği görüntüler IŞİD'in propaganda videosunda kullanılmış olabilir" dedi.

Işık'ın 'Türkiye IŞİD’e görüntü desteği mi veriyor?' başlıklı yazısından bazı kısımlar şöyle:

IŞİD medyası son birkaç gündür Kobani’ye dönük yoğun propaganda yapıyor. En son esir İngiliz Gazeteci John Cantlie’yi propagandasına alet ederek, IŞİD uçakları ile Kobani’nin havadan görüntülerini çektiğini ve kentin YPG ve YPJ’den tamamen alındığını iddia etti.

IŞİD medyasının propagandatif tutumu yeni değil. Neredeyse Kobani’ye dönük yoğun saldırıların başladığı 15 Eylül’den bu yana aynı şeyi söylüyor.

Erdoğan’ın Antep’te Suriyeli mültecilere konuşurken dediği “Kobani düştü düşecek” ile IŞİD’in “Kobani’yi YPG ve YPJ’den temizledik” sözleri at başı gidiyor.

Görüntü uzmanı değilim, askeri uzman da değilim.Buna rağmen Kobani görüntülerinin, insansız hava aracından çekildiğini söyleyebilirim. Yani IŞİD medyasının iddia ettiği gibi uçaktan çekilmiş bir görüntü söz konusu değil.

Görüntüleri izlediğimde aklıma ilk gelen en iyimser yorum, o görüntüleri çeken insansız hava araçlarından birinin IŞİD’in eline geçtiği ve propaganda videosunda, ele geçen görüntülerin kullanıldığı yönünde oldu.

İkinci ihtimal, dış politikası çöken Türkiye’nin IŞİD üzerinden zevahiri kurtarmak istemesi sonucu atılan akıl dışı adımlardan biri olabilir...

Daha açık demek gerekirse Türkiye’nin IŞİD’e Kobani’yi ele geçirmek amacıyla kullanması için verdiği görüntüler videoda kullanılmış olabilir.

Başından beri IŞİD’e lojistik destek veren, sınırdan geçişlerini izleyen, askerlerinin sıfır noktada IŞİD üyeleri ile samimi görüntüler vermesini sesiz sedasız geçiştiren Türkiye’nin, Kobani’nin havadan çekilmiş görüntülerini istihbarat için kullanması amacıyla IŞİD’e verebileceği iddiası yabana atılacak bir durum değil.


(...)Türkiye mevcut politikalarından istediği sonucu alamayınca, dış politikada savruldukça elini güçlendirme arayışına girebilir ve bu nedenle IŞİD’e görüntü desteği sağlayabilir. Haydi, daha iyimser bir yorumla şunu diyelim; en azından Kobani’yi, YPG ve YPJ’yi, PYD’yi PKK ile eşitleyen Türkiye içinden ‘birileri’ bunu yapabilir.

Bu iddialar ilk kez dillendirilmiyor.

Musul konsolosluk görevleri IŞİD’in elindeyken bu örgüte Türkiye üzerinden görüntü desteği verildiği, basına yansıdı.

Bu destek, son bir hamle ile Kobani’nin düşmesi için tekrarlanmış olabilir...

Yazının tamamı için tıklayınız