Türkiye Cidde’de yapılan ve Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile mücadele kararlılığının vurgulandığı “Terörle Mücadele Toplantısı”nın sonuç bildirgesine imza koymadı.

Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun temsil ettiği Cidde’deki toplantı sonunda yayınlanan sonuç bildirgesinde katılımcı tüm ülkelerin “IŞİD’e karşı askeri yöntemler dahil aktif ve kararlı bir şekilde etkin mücadele etmesi gerektiği” şeklinde anlaşılabilecek ifadelerin yer aldığı ileri sürüldü.

İddialara göre Çavuşoğlu bildirgeyi Ankara’ya ileterek değerlendirme istedi. Ancak Ankara onay vermeyince, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu katıldığı toplantının sonuç bildirgesine imza koymadan Cidde’den ayrıldı.

Ankara’nın Musul’da IŞİD’in elinde rehin tuttuğu Başkonsolos Öztürk Yılmaz dahil 49 personelin can güvenliğini tehlikeye sokmamak için bildirgeyi imzalamadığı iddia edildi.

Cidde’de toplantıya katılan başta ev sahibi ülke Suudi Arabitan olmak üzere, ABD, Mısır, Irak, Ürdün, Lübnan, Katar, Kuveyt, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman’ın ise bildirgeye imza koyduğu öğrenldi.