Türkiye İşçi Partisi kuruluş etkinliği Bostancı Gösteri Merkezi'nde yapıldı.

Yedi ay önce işçiler, sendikacılar, demokratik kitle örgütü temsilcileri, akademisyenler, yazarlar, gazeteciler ve çeşitli mesleklerden pek çok kişinin imzaladığı “Gel Kardeşim” başlıklı bir metinle yeniden kuruluş için yola çıkan Türkiye İşçi Partisi (TİP),  bugün Bostancı Gösteri Merkezi’nde düzenlediği etkinlikle, programını ve hedeflerini ilk defa emekçiler ve halkla paylaştı.

BİRÇOK KONUK YER ALDI

Bugün saat 15.00'da İstanbul'da bulunan Bostancı Gösteri Merkezi'nde başlayan etkinliğe emekçiler, Türkiye sosyalist hareketinin temsilcileri ve uluslararası komünist hareketten konuklar katıldı.

İleri Haber’den Merve Akbaş / Nazlı Eda Piyade’nin haberine göre, etkinlikte ayrıca türküleri ve marşlarıyla sanatçı İlkay Akkaya'yla DİSK Korosu da yer aldı.

TİP'in Bostancı Gösteri Merkezi'ndeki kuruluş etkinliğine Yüksel Direnişçilerinden Veli Saçılık, Gezi Direnişi Şehidi Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan, gözaltında kaybedilen Cemil Kırbayır'ın ailesi, HDP, EMEP İl Başkanı Sema Barbaros, SEP, EHP, Halkevleri Eş Genel Başkanı Nuri Günay, milletvekili Oya Ersoy, gazeteci Güray Öz, Politeknik grubu, DİSK Limter-İş Genel Başkanı Kamber Saygılı, Politika Gazetesi'nden Kemal Atakan, Mehmet Dursun, M. Vehbi Özer, Arnavutköy İMECE'den Ahmet Çoşkun, Öğrenci Kolektifleri, Öğrenci Faaliyeti,Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF), ESP, Toplumsal Özgürlük Partisi, İşçi Kardeşliği Partisi, Eğitim-SEN, HDK, Partizan, Hürriyet Hareketi, ÖDP Başkanlar Kurulu'ndan Çiçek Çatalkaya, HDP İstanbul İl Eş Bakanı Cengiz Çiçek, Devrimci Parti de katıldı.

Etkinlik devrimci mücadelede yitirilenlerin anısına saygı duruşu ve ardından Enternasyonal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

‘TERZİ FİKRİLERİN, KÜRT REŞATLARIN, ORDULU FOTO EKREMLERİNİ SOSYALİZMİN ANADOLU TOPRAKLARINA YAYILMASINDA BÜYÜK KATKISI VARDIR’

TİP Merkez Komitesi adına Metin Çulhaoğlu açılış konuşması yaptı.

Konuşmasına "50 yıldır sosyalist hareketin içerisindeyim" diyerek başlayan Çulhaoğlu şöyle devam etti:

"1960'lar deyince Behice Boran’ın deyimiyle ‘buzların çözüldüğü dönem’ olarak göreceksek isimlerini çok sık anamadığımız ama sosyalizm fikrinin Anadolu’ya yayılmasına öncelik eden isimler vardır. Terzi Fikrilerin, Kürt Reşatların, Ordulu Foto Ekremlerin Türkiye sosyalist hareketinin Anadolu topraklarına yayılmasında bu insanların büyük katkıları olmuştur.

Bizim de başlıca hedeflerimizden biri böyle yerel öncüler çıkartmaktır.

'TİP SOSYALİST MÜCADELENİN TAMAMINA SAHİP ÇIKMAKTADIR'

TİP kabul ettiği mirasa mercekle bakıp, özel bir damar seçip biz onun doğrusal uzantısıyız dememektedir. TİP bu mirasa bütünüyle sahip çıkmaktadır. Ve bu keyfi bir tercih değil, tarihsel gerçeklerden kaynaklanmaktadır.

Bu söylediklerim yeni bir sayfa açma, tarihte yeni bir sayfa açma gerekliliği anlamına geliyor. Ve bizim bir çağrımız var; eski tüfekler yani yaşları 50 ve daha üzeri olanlar TİP’in programını değerlendirsinler. Eğer programın içerisine genel anlamda katılıyorlarsa mücadelede yerlerini alsınlar.

Yaşları 25-50 arasında olan ikinci kuşakta ise hiçbir örgütle teması olmayanlar olduğu gibi bir de ‘lanet olsun’ deyip ağzı sütten yananlar vardır. Bizim bu arkadaşlara bir mesajımız var; onlar da programı elbette okusunlar ama tüzüğe dikkatli baksınlar. Eğer tüzükte geçmişte yaşadıklarının panzehirini buluyorlarsa onları da saflarımıza bekliyoruz. Ve bu arkadaşlarımızın kendi alanlarında sahip oldukları uzmanlığı sosyalist mücadeleye taşımalarının özel bir önemi olduğunu düşüyoruz

Türkiye İşçi Partisi olarak biz sınanmış kadrolarımızla bir iş yaptık hadi siz de gelin demiyoruz 'Biz bir şey başlattık gelin' demiyoruz, 'Biz bir kapı açtık, kapıdan birlikte girelim, birlikte yapalım' diyoruz."

'GELECEĞİMİZİ ÇALANLARIN SARAYLARINI BAŞLARINA YIKACAĞIZ'

Çulhaoğlu'nun konuşmasının ardından partinin çeşitli kurul ve bürolarından temsilcilerin yaptığı konuşmalara geçildi.

Gençlik Bürosu adına Türkiye İşçi Partisi'nin en genç Merkez Komitesi üyesi Aslı Altınok sözü aldı. Altınok'un konuşması şöyle:

"Tarihi bir ana tanıklık ediyoruz, aylardır kuruluşuna emek verdiğimiz TİP bugün yeniden siyaset sahnesindeki yerini alıyor.

Bundan 7 ay önce 'Gel kardeşim, bağımsız, eşit, adil bir ülkeyi beraber kuralım' demiştik. Şimdi 'Söz kardeşim' diyoruz. 'Geleceğimizi,özgürlüğümüzü, emeğimizi çalanların saraylarını başlarına yıkacağız' diyoruz.

Harunlardan, Denizlerden, Mahirlerden aldığımız mücadele birikimiyle Gezi Direnişi'nde ortaya çıkan dinamiği bir araya getiriyoruz. İşçi sınıfının iktidar mücadelesine omuz veriyoruz. Partimiz Türkiye işçi sınıfına, direnen tüm gençlere armağan olsun. Yolumuz açık olsun."

'İŞÇİNİN GÜCÜNE GÜÇ KATALIM, PARTİNİN SESİNE SES KATALIM'

Bilim Kurulu adına konuşan akademisyen Emre Gürcanlı, "Bilim Kurulu olarak yoldaşlarıma bir çağrıda bulunuyorum. Bizim sizin ön açıcılığınıza ihtiyacımız var, yoksa bizim tek başına yapabileceklerimiz yeterli değil. Birlikte İşçinin gücüne güç katalım, partinin sesine güç katalım. Bizler, onların gücüne güç katmak için bilim üreteceğiz, bilgi ve belge üreteceğiz" dedi.

'MAHİR'İ, DENİZ'İ, İBRAHİM'İ VE HAREKETİMİZİN ÖNDERLERİNDEN BEHİCE BORAN'I SAYGI VE ÖZLEMLE SELAMLIYORUM'

Yönetmenliğini yaptığı Aden filminin Varşova Film Festivali'ndeki gösterimi dolayısıyla salonda olamayan TİP Merkez Komitesi üyesi ve Hatay milletvekili Barış Atay'ın mesajı okundu. Atay'ın kuruluş etkinliğini selamladığı mesajı şöyle:

"Sevgili yoldaşlar,

Sizleri, yüzlerce km uzaktan ama kalbim aranızda olarak en devrimci duygularımla selamlıyorum...  su an Aranızda olmamanın burukluğunu yaşıyorken salonda bulunan devrimci coşkuyu tüm kalbimle hissediyorum

Yoldaşlar, salonda bulunan tüm yoldaşlarımı teker teker kucaklıyor ve bizi buraya getiren Türkiye devrimine bizden önce emek vermiş devrim emekçilerini, Deniz'i, Mahir'i, İbrahim'i, hareketimizin önderlerinden Behice Boran'ı saygıyla ve özlemle selamlıyorum ...

Yoldaşlar hepinizin bildiği gibi Hdp ile yaptığımız seçim ittifakı sonucunda iki TİP'li yoldaşınız olarak mecliste zor bir görevle karşı karşıyayız.

İşimizi kolaylaştıracak olan sadece tarihsel haklılığımız değil, siz yoldaşlarımız ve emekçi halkınızın arkamızda olduğunu bilmemizdir.

ATAY: TÜRKİYE DEVRİMCİ HAREKETİNE DİZ ÇÖKTÜRMEK HİÇBİR BURJUVA DESPOTUNA NASİP OLMAMIŞTIR

Yoldaşlar ülkemizi esir alan saray rejimi şunu bilmelidir ki; ne karşılarında Amerikan uşağı 'FETÖ'cüler ne de yobazdan çok yobazlar var karşılarında. 100 yılı aşan Türkiye devrimci hareketi var ki bu harekete diz çöktürmek hiç bir burjuva despotuna nasip olmamıştır.

Başımız dik yolumuz açıktır. Yoldaşlar, sevgili konuklar buradan yoldaşlarımız bizler adına, hepimiz adına çeşitli sözler verdi. Sözleri sözümüzdür, birlikte gerçekleştireceğiz. Bizim de sözümüz olsun.

Söz yoldaşlar, söz kardeşler. Halkın istemlerini ve taleplerini meclise taşıyacağız. Söz yoldaşlar, söz kardeşler, meclisi halka taşıyacağız.  Her sokakta, her direnişte, her grevde kürsüler kuracağız. Söz yoldaşlar, her konuşmamız burjuvazinin suratına bir tokat gibi patlatırken, emekçi halkımıza umut olacak.

Bizden yalan tek bir kelime duyamayacaklar. Sizleri ve emekçi halkımızı mahçup etmeyeceğiz. Söz kardeşim, söz yoldaşlarım. Sözünüzü, sözümüze katacağız. Söz yoldaşlar mutlaka kazanacağız!"

İŞÇİ BÜROSU: HEP BİRLİKTE VE ÖRGÜTLÜ HAREKET ETMELİYİZ

Türkiye İşçi Partisi kuruluş etkinliğinde İşçi Bürosu adına konuşan Bahadır Yavuz, “ Biz bütün gücümüzle, tarihin kaçınılmaz sonucunu hızlandırmak azmindeyiz. Birileri keyif içinde yaşamlarını sürdürürken, toplumun, kadınların, üniversiteleri gençlerin, esnafın, çiftçinin, işçi ve emekçilerin daha fazla olumsuzluklara katlanmaya tahammülü yoktur, olmamalıdır. İnsanların uydurma gerekçelerle mahkum edilmesi, yargı süreçlerinin uzatılması baskıyla yıldırma politikaları aslında hükümetin korkularını gözler önüne sermektedir” dedi.

TUTUKLU HAVALİMANI İŞÇİLERİNİN AİLELERİ, SENDİKALARDAN İŞÇİLER SÖZ ALDI

Tutuklu havalimanı işçilerinin aileleri, sendika temsilcileri ve direnen işçiler sahneye çıkarak Türkiye İşçi Partisi'nin kuruluşunu selamladı.

İlk sözü tutuklu havalimanı işçisi Anıl Deniz Gider’in annesi Sevim Dede aldı. Dede “Ben Anıl Deniz Gider’in annesiyim. Kendisi sendika üyesi, oğlum cezaevine girdikten sonra sendika üyesi olmanın suç olduğunu öğrendim. Ama bildiğim bir şey var ki gerçek suçlular sokakta geziyor, hakkını arayanlar cezaevinde. Ben oğlumla gurur duyuyorum. Daha dün bir işçi daha ölmüş, o da benim kardeşim, ağabeyim, çocuğum" dedi.

'SINIFIM ADINA TİP'İN KURULUŞUNU SELAMLIYORUM'

DİSK’e bağlı Dev-Yapı İş adına söz alan bir diğer işçi şöyle konuştu:

 “Sınıfım adına TİP’ in kuruluşunu tüm heyecanımla selamlıyorum. Bu faşist iktidara karşı vurduğunuz her yumrukta bizim yumruğumuz yanınızda olacak. Bu vesileyle direnişte olan Süperpark, Babacanlar, Aydın Efeler, Flormar ve daha birçok fabrikadaki işçilere, KHK zulmüyle işinden atılan emekçilere, CHP önünde direnen Mahir Kılıç’a buradan selam olsun. Silivri zindanlarında tutulan, işçi mezarlığı haline gelen 3. Havalimanının tutuklu işçilerine, başkanımız Özgür Karabulut’a selam gönderiyoruz."

İnşaat İş adına söz alan Tezcan Acu: Sendikam ve inşaat işçileri olarak, TİP’in kuruluşunu selamlıyoruz. Cezaevindeki arkadaşlarımızın da selamını buraya getirdim. 3. Havalimanı’nda başlayan eylemler sürecinde her zaman yanımızda olan, TİP üyelerine, milletvekili Erkan Baş’a ayrıca teşekkür ediyorum.

Tutuklu Dev Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut da cezaevinden selam gönderdi.

TİP GENEL BAŞKANI ERKEN BAŞ: EN BÜYÜK SELAMI SİLİVRİ ZİNDANLARINA GÖNDERİYORUM

DİSK Korosu'nun şarkı ve marşıyla yer aldığı etkinlik, Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı, İstanbul milletvekili Erkan Baş'ın konuşmasıyla devam etti.

Baş'ın konuşmasından satır başları şöyle:

"Merhaba sınıfının öncüsü işçiler, direnen kadınlar, devrimci gençler, devrimciler hepinizi devrimciliğimin olanca ateşiyle selamlıyorum. Bugün burada bizimle birlikte olan tüm dostlarımız hoş geldiniz.

En büyük teşekkürlerimi ise Türkiye İşçi Partisi'ni 6 aydır sokak sokak, ilçe ilçe var etmek için uğraşan yoldaşlarıma sunmak istiyorum.

Ve en büyük merhabayı Silivri zindanlarına, TİP Kurucu Meclisi üyesi, direnen 3. Havalimanı işçileriyle tutuklanan Yusuf Yılmaz’a gönderiyorum. Kendisine görev ve sorumluluk verildiğinde, en önde yer almıştır. Sermaye hukuku tarafından esir alınmıştır.

Parti bu yüzden de önemlidir, bir Yusuf’u teslim alırsınız ama bin Yusuf’la işçilerin yanına gideceğiz. Hepimizi tutuklasanız yüz kişi, bin kişi hepimiz işçi sınıfı mücadelesinin içinde olacağız.

Türkiye’yi AKP’den kurtarmak isteyen herkes bizim yoldaşımızdır, onlarla birlikte mücadele edeceğimizi buradan ilan ediyoruz.

Meclisteki misyonumuz çok basittir: Onların yalanlarını onların gözlerine baka baka söylemektir. Duymak istemedikleri sesleri, evlerine sokuyoruz.

Orada bu sözlerin söylenmesi onlar için rahatsız edicidir, ama daha rahatsız edici olan bu seslerin sokakta söylenmesidir. Esas olan halkın kendi kendini yönetmesidir. Bizim amacımız bugün saraya devredilen egemenliği yeniden halka vermektir.

'YALNIZ HALKA HESAP VERECEĞİZ, SARAY REJİMİNDEN HALKLA BİRLİKTE HESAP SORACAĞIZ'

Yalnız halka hesap vereceğiz, Saray rejiminden halkla birlikte hesap soracağız.

Türk ve Kürt emekçileri birleşecek, Türk ve Kürt yoksulları birleşecek, bu saatten sonra parlomentta içinde de dışında da iktidarın Kürt halkına yönelik her saldırıda omuz omuza mücadele edeceğiz.

Bir adım bile geri durmayacağız gerçek şudur: Saray rejimiyle uzlaşmayacağız. Halktan başka sırtımızı dayadığımız başka bir güç yoktur."

ULUSLARARASI SOL ÖZNELER DAYANIŞMA MESAJLARINI İLETTİ

Kıbrıs Sol Hareketi adına Abdullah Korkmazhan ve Deniz Ünlüyol, Bosna Hersek Komünistler Birliği Sekreteri Duşko Maleseviç ve Rusya Komünistleri Partisi Merkez Komite üyesi Genel Başkan Yardımcısı İlia İlianov dayanışma mesajlarını iletmek üzere söz aldılar.

Konuşmaların ardından sahneyi türküleriyle İlkay Akkaya aldı. Akkaya'nın ardından etkinlik sona erdi.

Kaynak: İleri Haber/ Fotoğraf: İzel Sezer