Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye’deki ifade özgürlüğü koşullarının sert bir dille eleştirildiği ilerleme raporunu, göçmen krizi konusunda Ankara’nın desteğini alabilmek için 1 Kasım’daki seçimlerin sonrasına erteleyeceği öne sürüldü.

İngiltere’de yayınlanan Financial Times gazetesi konuya ilişkin olarak yayımladığı haberde, “Raporun ertelenmesi Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın lehine görünüyor. Erdoğan’ın otoriter yaklaşımları göçmen krizi patlak verinceye kadar AB için önemli bir kaygıydı” dedi.

Haberde, göçmen krizinin çözümü için Ankara’nın desteğini isteyen AB liderlerinin, Suriyeli mültecilerin Türkiye’de barındırılması için 3 milyar euro mali destek ve Türkiye’nin AB üyelik müzakerelerine hız verilmesi gibi tavizler vermeye hazır olduğu aktarılıyor.

Haberde Ankara’ya vaat edilen bir diğer konunun ise ilerleme raporu olduğu vurgulanıyor. Gazeteye bilgi veren bir diplomat, “Türkiye’deki ifade özgürlüğü koşulları başta olmak üzere çok sayıda sert eleştiri içeren ilerleme raporunun ileri bir tarihe erteleneceği konusunda Ankara’ya teminat verildi” diyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Türkiye ziyaretine de değinilen haberde, “Bu ziyaret Avrupa’nın Türkiye’yle işbirliği yapma isteğini ortaya koyacak. Ancak Merkel Ankara’ya gitmektense İstanbul’u tercih etti. Bu tercih biraz da 1100 odalı Cumhurbaşkanlığı sarayı önünde Erdoğan’la birlikte poz vermek istememesinden kaynaklanıyor” deniyor.

MERKEL’İN ZİYARETİ ÖNCESİNDE SOYKIRIM TASARISI ASKIYA ALINDI

Resmi temaslarda bulunmak üzere yarın Türkiye’ye gelecek olan Merkel’in İstanbul’da Erdoğan’la bir araya gelmesi beklenirken, Alman Der Spiegel dergisi, göçmen krizinin masaya yatırılacağı görüşme öncesi, Almanya’nın Ermeni Soykırımı tasarısının Meclis’teki görüşmelerinin ertelendiğini duyurdu.

1915 Ermeni Soykırımı’na ilişkin Almanya Federal Meclisi’nde (Bundestag) geçen Nisan ayında gündeme getirilen tasarının Meclis’teki görüşmelerinin ertelendiği belirtilen haberde, iktidardaki Hristiyan Demokrat Birlik Partisi ve koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti’nin, Bundestag gündemine getirilmiş olan soykırım tasarısını rafa kaldırmak için “sessiz sedasız” anlaştığı öne sürüldü.

Habere konu olan siyasi partilerin konuya ilişkin olarak resmi açıklama yapmaktan kaçındıkları kaydedilirken, soykırım tasarısının ertelenmesine gerekçe olarak, “mülteci krizinin çözümünde Türkiye’ye ihtiyaç duyulması ve bu yüzden Türkiye’nin bu süreçte tahrik edilmemesi gerektiği” belirtildi.