Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında imzalanan ‘sığınmacı anlaşması’ gereği, geri kabul edilecek sığınmacıların gelişi resmen başlıyor. Buna göre ilk gün Türkiye’ye 500 sığınmacı gönderilecek. Fakat Türkiye’nin geri dönecekler için yeterli hazırlık yapıp yapmadığı hala belirsiz.

Hürriyet’in haberine göre Yunan Adası Midilli’den başlayacak geri gönderme planı şöyle oluşturuldu:

* Pazartesi’den (4 Nisan) başlamak üzere her gün 250 sığınmacı Dikili’ye gönderilecek. Kapalı hızlı tekne ile gönderilecek her sığınmacı için bir polis de bulunacak. Frontex gemisi de tura eşlik edecek.

* Sakız Adası’ndan da yine sığınmacılar kapalı tekne ile Çeşme’ye getirilmesi ve hazırlanan bölümde işlemlerin yapılması planlanıyor.

* Sığınmacılar buralardan otobüslerle yerleştirilecekleri kamplara gönderilecek.

* Bu hafta 750 mültecinin gelmesi bekleniyor.

ÖNCELİK KİLİS VE ANTEP’TEKİ KAMPLAR 

İçişleri Bakanı Efkan Ala da Türkiye’ye gelecek sığınmacıların akıbetini açıkladı.

Buna göre Türkiye’ye gelen sığınmacılar öncelikli olarak Kilis ve Antep’teki kamplara gönderilecek. Kampa gitmek istemeyen sığınmacılar ise, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen 62 ilden birine yönlendirilecek.

Mültecilerin yönlendirileceği iller arasında turistik ve stratejik kentlerle; Diyarbakır, Şırnak ve Dersim gibi operasyonların sürdüğü şehirler yer almıyor.

Yunan adalarından Türkiye’ye geri gönderilmesine karar verilen her Suriyeli karşılığında Türkiye’deki bir Suriyeli de AB ülkelerine yerleştirilecek.

Uygulamaya göre Avrupa’ya gideceklerde engelli, bakıma muhtaç kişiler ile risk altındaki kadın ve kız çocuklarına öncelik verilecek.

TÜRKİYE’DE HAZIRLIKLAR TAM OLARAK BİTMEDİ

Anlaşmaya rağmen Türkiye’nin hazırlıklarının tam olup olmadığı net değil.

Al Jazeera’nin haberine göre Türkiye’de, gönderilen sığınmacıların ilk işlemlerinin yapıldığı yer olan Geri Kabul Merkezleri bulunmuyor.

Mültecilerin geleceği ilk liman Dikili’de de yeni uygulama için yeterli kapasiteye sahip bir Geri Kabul Merkezi henüz yapılmadı.