Türkiye ile Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi arasında geçen yıldan bu yana AİHM yargıçlığı için yaşanan “adaylık krizi”, Ankara aleyhine sonuçlandı.

3 İSİM VETO YEMİŞTİ 

Ancak bu isimler “alt komite”de olarak nitelendirilen ve bir anlamda “ön elemeyi” gerçekleştiren birim tarafından “yeterli koşulları taşımadıkları” gerekçesiyle reddedildi ve Türkiye’den yeni aday isimleri istendi. Bunun üzerine hükümet Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Ergin Ergül, 8 Temmuz’da Yargıtay Üyeliği’ne seçilen ve adaylık sürecinde Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı olan Basri Bağcı ile Hollanda’da yaşayan avukat Fatma Arslan’ı aday gösterdi.

Ayşe Sayın'ın Cumhuriyet'te yer alan haberine göre konsey, gerekli kriterleri taşımadıkları gerekçesiyle mülakata bile çağırmadan ikinci listeyi de geçen Haziran ayında geri çevirerek, listeyi “değiştirin” tavsiyesinde bulundu. Ancak Ankara, bu tavsiyeyi dikkate almadı ve adaylarında ısrar etti. Ankara’nın ısrarcı olduğu 3 aday, geçen hafta AKPM’nin, yargıçların seçiminden sorumlu komitesi tarafından mülakata alındı. Ancak 3 isim de AİHM yargıçlığı için “yetersiz” bulundu.

AKPM Genel Kurulu, AİHM yargıçlığı için oylamasını da içeren gündemiyle gelecek hafta başında toplanacak ve süresi dolan adayların yerine yenisinin seçimi için oylama yapacak. Türkiye’nin hiçbir adayı, yeterlilik kriterini taşımadığı için, sadece Gürcistan’ın gösterdiği 3 aday için oylama yapılacak.

AKPM Türkiye Delegasyonu üyesi CHP Ankara Milletvekil Gülsün Bilgehan bunun AKPM tarihinde “ilk” olacağına dikkat çekti. AKPM’nin önceki yıllarda kendisinin de görev yaptığı yargıçların seçiminden sorumlu komitesinin son titiz davrandığını ve adayların gizli oyla belirlendiğine dikkat çekerek, “Şimdi gördüğümüz kadarıyla uzman komite oybirliğiyle bu isimleri reddetmiş. Türkiye gibi konseyin kurucu ülkelerinden birisinin bu isimlerde inat etmemesi lazım” dedi.

Eski AİHM Yargıcı Rıza Türmen de Türkiye’nin ısrarının, sürecin uzamasına ve Türkiye aleyhine olduğuna dikkat çekti.

NİSANDA YENİ LİSTE 

Gelecek hafta Türkiye adına seçim yapılamayacağı için, AİHM yargıçlığı için yeniden süreç başlayacak. Kulislere yansıyan bilgilere göre hükümet, Ocak veya Nisan 2018’de yeni isimleri AİHM’e iletecek. Ancak hükümetin yeni adayları bildirme sürecinin Nisan’a sarkabileceğine büyük olasılık olarak bakılıyor.