Türkiye ile Rusya'nın vardığı mutabakat çerçevesinde İdlib'de tampon bölge oluşturulmasına ve silahlı grupların buradan çekilmesine sayılı günler kaldı.

Reuters ajansına konuşan silahlı gruplar, Türkiye’nin tampon bölgeye Rus askerlerinin girmeyeceği konusunda kendilerine güvence verdiğini öne sürdü.

Türkiye sınırındaki İdlib’e Suriye ordusunun topyekûn bir operasyon düzenlemesinden kaçınılması için silahtan arındırılmış bir tampon bölge kurulması ve silahlı grupların 15 Ekim’e kadar çekilmesi sonrası bu bölgede Türkiye ile Rusya askerlerinin ortak devriye yapması kararlaştırılmıştı.

Ancak bazı silahlı gruplar tampon bölgeden çekilmeyi reddederken, bazıları da Rusya güvenmedikleri gerekçesiyle buraya Rus askerlerinin girmesini reddetmişti.

‘SON 48 SAATTE TÜRK İSTİHBARATI İLE GÖRÜŞTÜK’

İddiaya göre, Türkiye bazı gruplara, Rus askerinin tampon bölgeye girmeyeceği konusunda teminat verdi. Türkiye’nin desteklediği belirtilen Ulusal Kurtuluş Cephesi isimli şemsiye örgütün liderlerinden Şeyh Ömer Hutheifa, son 48 saatte Türk istihbarat ve askeri yetkilileri ile görüştüklerini ve Rusların bölgede devriye gezmesine karşı çıktıklarını açıkça belirttiklerini söyledi.

‘TÜRKİYE’NİN SON POZİSYONU’

Reuters’a konuşan Hutheifa, Türkiye’nin kendilerine güvence verdiğini öne sürdü. Hutheifa, “Türk kardeşlerimize bunu kabul edemeyeceğimizi, bunun ihlal edilemeyecek bir kırmızı çizgi olduğunu ilettik. Türkiye’nin son pozisyonu, Rus askerlerinin [bölgeye] girmeyeceği yönündeydi” iddiasında bulundu.

Rusya’dan bu konuda henüz bir açıklama gelmiş değil.

Kaynak: DuvaR