1 Kasım seçimlerinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne giren, Ermeni toplumundan üç vekilin nasıl çalıştığını gözlemlemek ve onlara toplumun beklentilerini bildirmek amacıyla bir izleme grubu kuruldu.


Girişimin öncülüğünü yapan, Boyacıköy Surp Yerits Mangants Kilisesi Vakfı Başkanı Nazaret Özsahakyan, Amerikan Kongresi’ndeki senatörlerin izleme gruplarından ilham aldığını söyledi. Özsahakyan, “Üç vekilimizin de katılmayı kabul etmesiyle söz konusu grubu oluşturduk. Vekillerle toplum arasındaki diyaloğu ve koordinasyonu sağlamak açısından bu oluşumun çok faydalı olacağını düşünüyorum” dedi. 

HDP İstanbul milletvekili Garo Paylan, CHP İstanbul milletvekili Selina Doğan ve AK Parti İstanbul milletvekili Markar Esayan’ın çalışmalarını takip etmek amacıyla kurulan gruba, [email protected] adresine e-posta gönderilerek üye olunabiliyor. Başlangıçta yemin töreni ve Meclis başkanlığı seçimlerine dair paylaşımların yapıldığı grupta, Meclis’in çalışmaya başlamasının ardından, okulların önünde duran ‘iktisadî işletme’ sorununun çözümü için vekillerin girişimde bulunması talepleri dile getirildi.

Toplumun üst düzey görevlilere taleplerini doğrudan iletebildiği oluşumların, sivil toplum terminolojisinde ‘dikey ilişki’ olarak adlandırıldığını belirten Özsahakyan, şunları söyledi: “Bu grup sayesinde vekillerimiz kendilerinden toplumun ne beklediğini izleyebilecek. Ben son olarak vakıf yönetmeliği sorunu hakkında paylaşımda bulunarak, ‘Azınlık vakıfları yaklaşık üç yıldır yönetim kurulu seçimlerini yapamıyorlar. İptal edilen seçim yönetmeliği üç yıldır yenilenmedi. Anayasamıza göre bu bir suçtur. Vekillerimizden yardım bekliyoruz, lütfen bu konuda Meclis’e önerge verin’ dedim. Şimdilik sadece Selina Doğan’dan yanıtlar alıyoruz. İlerleyen günlerde diğer vekillerimiz de grubu aktif olarak kullanacaktır. Üç vekilimizin bu girişime evet demiş olması çok önemli.” (Agos)