DİHA, Diyarbakır'da düzenlenen DTK Olağanüstü Genel Kurulu'nun "Özyönetimlerle ilgili siyasi çözüm deklarasyonu" hakkında Türkiye'de yaşayan azınlıkların öne çıkan isimlerine fikirlerini sordu. Mihail Vasiliadis,  Yaşar Güven,  Tuma Çelik ve Hayko Bağdat, DTK'nin sonuç bildirgesinin ayrıştırıcı değil bütünleştirici olduğuna dikkat çekerek, DTK'nin sonuç bildirgesini savunduklarını söyledi. 


SORUN VE ÇÖZÜMLERİMİZ BUNLARDAN DİYEN BİR BİLDİRGE

Rumca yayın yapan Apoyevmatini gazetesinin sahibi Mihail Vasiliadis, demokrasinin parlamento, yerel yönetimler ve sivil toplum gibi 3 ayağı olduğunu belirterek, DTK'nin sonuç bildirgesinin bu üç ayağı da geliştirecek düzeyde olduğunu söyledi. Türkiye halklarının eşitlik ve özgürlük mücadelesindeki taleplerin sonuç bildirgesinde yer aldığını söyleyen Vasiliadis, "Olduğu gibi görünmek hali siyasi talepler açısından önemli. Diyarbakır toplantısının çıkan kararlar olduğu gibi görünmenin bir tezahürü. 'Bizim sorunlarımız bu, bizim çözüm önerilerimiz de budur' diyor. 'Gelin sorunlarımızı parlamentoda çözelim' vurgusu yapıyor. Bu nedenle de bildirgeyi savunuyoruz" diye konuştu. 

SAHİP ÇIKILMASI GEREKİYOR

Çerkeslerin gazetesi Jineps'in Genel Yayın Yönetmeni Yaşar Güven, DTK sonuç bildirgesinde tüm taleplerin Türkiye halklarının da talepleri olduğuna dikkat çekerek, Kürtlerin demokrasi talebini sadece kendileri için değil tüm Türkiye halkları için istediğini söyledi. "Bu bildirge halklara eşitlik istiyor bu yönü ile tüm halkların sahip çıkması gerek" diyen Güven, bildirgenin ayrıştırıcı değil bütünleştirici olduğunu da söyledi. 

BİRLİKTELİK İÇİN ÖZYÖNETİM ŞART

Süryani halkının sesi Sabro gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve Avrupa Süryaniler Birliği Türkiye Sorumlusu Tuma Çelik de, tıpkı Güven gibi bildirgenin ayrıştırıcı değil bütünleştirici olduğuna dikkat çekti. "Türkiye'deki birlikteliği korumanın tek yönteminin özyönetim olduğunu düşünüyoruz" diyen Çelik, "Birlikte yaşamanın birinci koşulu farklılıklarımızın kabl edilmesidir. Bu farklılıklarımızın korunabilmesi için farklılıkların göz önüne alınması gerekiyor. Biz ayrışmak istemiyoruz, biz birlikte yaşamak istiyoruz. DTK'nin ortaya koyduğu bu yaklaşımla birlikte yaşam mümkün olur" dedi. 

BİRLİKTE YAŞAMIN FORMÜLÜ

Ermeni yazar ve gazeteci Hayko Bağdat da, Türkiye'nin korkunç bir dönemden geçtiğini ve bu dönemde sorunların çözümü için tüm tarafların bir an önce harekete geçmesi gerektiğini belirterek, DTK'nin sonuç bildirgesinin bu dönemin çözümü olduğunu söyledi. Ancak, devletin DTK'nin sonuç bildirgesini kriminalize etmek için her yolu deneyeceğini kaydeden Bağdat, "Oyda bu bildirge birlikte yaşamın formülüdür. Bunun bir arada barış içinde özgürce yaşamanın bir önerisi olduğunun düşünüyorum. Bu şekilde ilerlemesi yönünde umudum var" dedi.