CHP Giresun Milletvekili ve Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) üyesi Necati Tığlı 2016, 2017 ve 2018 yıllarında işlenen cinayet, tecavüz ve şiddet verilerini 6’şar aylık dönemler halinde gruplandıran Türkiye’de Kadın Cinayetleri Raporu’nu açıkladı.

EN AZ 1021 KADIN ÖLDÜ

Kadın hakları üzerine faaliyet gösteren örgütlerin dokümantasyonlarından ve basında yer alan haberlerden yararlanılarak hazırlanan rapora göre, Türkiye’de 1 Ocak 2016 ile 31 Ağustos 2018 arasında en az 1021 kadın öldürüldü, en az 870 kadın şiddet gördü ve en az 342 kadın tecavüze uğradı.

Raporada kadınlara yönelik baskılarda yargı ve adliyenin hukuksuzluğunun, mahkemelerin suçlular hakkında iyi hal uygulama girişimlerinin, toplum duyarlılığı ve kadınların geleceği açısından endişe verdiği belirtildi.

'KADINLAR HEDEF HALİNE GETİRİLİYOR'

"Topluma yukarıdan aşağıya doğru sirayet ettirilen cinsiyetçi, erkek egemen dil ve kültür, kadınları erkekler karşısında hedef haline getirmeye devam ediyor" ifadelerinin kullanıldığı raporda "Kadınlara yönelik şiddet eğilimleri, hedef göstermeler, ayrımcılık, ötekileştirme uygulamaları ve siyasilerin medya yolu ile yaptıkları açıklamalar ile neredeyse meşru bir hal almaya başlamıştır. İktidarın koruyamadığı kadınlar maalesef her geçen gün öldürülmekte, tecavüz edilmekte ve şiddete uğramaktadırlar" ifadeleri yer aldı.

Kaynak: İleri Haber