Dürzü Vicdani Ret Hareketi’nden Hadiya Kayoof bu ay İstanbul’daydı. Vicdani Ret Derneği’nin düzenlediği Uluslararası Vicdani Ret Sempozyumu’na katılmak için gelen Kayoof, uçaktan iner inmez bir sürprizle karşılaştı: Türkiye’deki İslamcı gazetelerden Vahdet, kendi inancı üzerinden sempozyumu hedef göstermiş, gazetenin sürmanşetinde Dürzülüğü bir küfür olarak kullanmıştı.

BirGün gazetesinden Onur Erem ile konuşan Kayoof, “Türkiye’de Dürzü’nün bir küfür olarak kullanılmasına çok şaşırdım ve üzüldüm. Dürzüler Türklere ne yapmış? Ülkenizde Dürzü yaşamıyor bile” dedi.

‘VAHDET GAZETESİNİN YAPTIĞI İSRAİL’İN POLİTİKASINA HİZMET ETMEKTİR’  

Bu şekilde hedef gösterildikten sonra endişelendiğini belirten Hadiya Kayoof, Dürzülük inancını ve Dürzülerin İsrail’e karşı verdikleri mücadeleyi ise şöyle özetledi:

“İsrail Filistin’deki direnişi kırmak için Filistinlileri bölmeye çalışıyor. Dürzüleri doğdukları andan itibaren farklı bir etnik grup olarak tanımlayıp eğitim sistemimizi de farklılaştırıyorlar. Oysa biz Arapça konuşuyoruz, sadece dinimiz farklı. Dürzülük inancımız Şii inancının bir alt kolu. Biz de İsrail’in bu politikasına karşı mücadele ediyoruz. İsrail politikaları Filistinlileri dini gruplar üzerinden bölmektir. Dürzüler, Hristiyanlar, Müslümanlar, Bedeviler olarak ayırmaktır. Vahdet gazetesinin yaptığı da İsrail’in bu politikasına hizmet etmektedir. Yapmaları gereken tam tersidir, Filistin direnişine destek olmak, askere gitmeyi reddedenleri desteklemektir. İsrail bizi Araplardan farklı gördüğü için zorla askere alıyor. Ama biz direniyoruz, işgalci İsrail ordusunun bir parçası olmayı reddederek gitmiyoruz, tüm Dürzilerin de gitmemesini sağlamak için elimizden geleni yapıyoruz. Buna karşılık Türkiye’de bir İslamcı gazete bizi hedef gösteriyor. İslami bir inancın adını küfür olarak kullanıyor. Bunlar nasıl Müslüman?”.

DÜRZÜLÜK/DÜRZİLİK NEDİR?   

Dürzüler/Dürziler Ortadoğu’da Suriye, Lübnan, İsrail, Filistin ve Ürdün’de yaşayan bir inanç grubudur. Ancak Nişanyan Etimoloji Sözlüğü’ne göre Türkçe’de kullanımı “Hain, katı yürekli” anlamında bir küfre dönüşmüştür. Bunun sonucunda güncel kullanımda Dürzü topluluğunu tanımlamak için Dürzü yerine Dürzi kelimesi tercih edilmeye başlamıştır.