Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Ahmet Yıldırım adlı İnternet kullanıcısının yaptığı başvuruda Türkiye'yi mahkeme gideri dahil 8 bin 500 Euro tazminat ödemeye mahkum etti.

AİHM, bugün (18 Aralık) yaptığı açıklamada, Yıldırım'ın ifade özgürlüğü hakkının hukuka aykırı şekilde kısıtlandığına hükmetti. İhlal, Google Sites hizmetinin Denizli 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nin 23 Haziran 2009 tarihli kararıyla yasaklanmasıyla birlikte Google Sites'ın barındırdığı Yıdırım'a ait sitenin de erişilmez kılınmasıyla gerçekleşmişti.

AİHM: İNTERNET KANUNU SÖZLEŞMEYE AYKIRI

Yıldırım'ın sahibi olduğu site, "Atatürk'ün anısına hakaret" iddiasıyla başka bir kullanıcı hakkında yapılan işlem nedeniyle ve Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nın (TİB) "ihlale neden olan içeriği yasaklamanın tek yolu" olarak tüm Google Sites hizmeti alınarak hazırlanmış tüm web sitelerinin yasaklaması üzerine erişilmez kılınmıştı. Oysa, ne Google Sites hizmeti ne de Yıldırım'ın sitesinin ihlal ile konu içerikle doğrudan bir ilgileri vardı.

AİHM erişim yasağına dayanak oluşturan 5651 Sayılı İnternet Yoluyla İşlenen Suçlara İlişkin Kanunun 8. Maddesi'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) "öngörülebilirlik" ilkesine yanıt oluşturamadığını açıkladı.

Ayrıca mahkeme, başvuru sahibinin Türkiye'deki uygulamalar yoluyla demokratik bir toplumda olması gerektiği gibi hukukun  "yeterli koruması"ndan faydalanamadığını bildirdi; AİHS'nin 10/1 Maddesi'nde ifade özgürlüğünün "coğrafi sınır gözetmediğinin" öngörüldüğünü anımsattı.

Bilişim hukuku uzmanı ve İnternet hakları alanında çalışmalar yürüten Yaman Akdeniz'in sahibi olduğu  Cyber-Rights.Org.TR sitesi, 7 Mart 2011'de bir açıklama yaparak, Denizli 2. Sulh Ceza Mahkemesi kararı yoluyla erişilmez kılınan Google Site hizmetinin ve Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 26 Haziran 2009 tarihinde erişimi engellenen Last.Fm sitesiyle ilgili başvuru dosyalarının 31 Ocak 2010'da AİHM kararıyla birleştirildiğini duyurmuştu. Ancak AİHM'in Last.Fm sitesiyle ilgili kararını ne zaman vereceği henüz bilinmiyor.

AİHM kararı, başta Cyber-Rights.Org.TR ve Alternatif Bilişim Derneği olmak üzere Bilişim hakkı için mücadele verenlerce merakla bekleniyordu. Başvuru sürecinde bir açıklama yapan Alternatif Bilişim Derneği Hukuk Danışmanı Ayşe Kaymak, "Erişim engelleme kararları sadece hukuka aykırı içeriğe yönelik uygulanmıyor, diğer bütün kullanıcıların Anayasa'da ve AİHS'de tanımlanmış temel hak ve özgürlükleri ihlal ediyor" demişti. (bianet)