Suriye’nin Rasulayn (Serêkaniyê) kentinde Kürt Yüksek Konseyi’ne (DBK) bağlı Halk Savunma Birlikleri (YPG) ile savaşan İslamcı gruplardan birinin lideri olan Nawaf Ragıp El-Beşir, Rudaw'a konuştu.

“ONLARA MİNNETTARIZ”

Rudaw’dan Bradost Azizi’ye konuşan Beşir Serêkaniyê'de yaşananlar ve Türkiye ile ilişkileri konusunda çarpıcı bilgiler verdi.  El-Beşir  “Türkiye bizi askeri, manevi ve insani olarak destekliyor. Onlara minnettarız”  dedi.

“SERÊKANİYÊ'DE ÇATIŞMALARI YPG BAŞLATTI”

Serêkaniyê'de Kürtlerin oluşturduğu Halk Meclisi’nin başkanı Abid Xalil’in öldürülmesiyle başlayan çatışmaları YPG’nin sürdürdüğünü iddia eden Beşir, “Çatışmaların şiddetlenmesinden sonra biz ateşkes ilan ettik, ama YPG ateşkesi ihlal etti ve 15 silahlı üyemizi öldürdü” dedi.

Kendi grubunun Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) bağlı olduğunu iddia eden Beşir, “YPG diğer şehirlerde Suriye rejimine karşı neden savaşmıyor? Niçin sadece ÖSO’ya karşı savaşıyorlar?”  diye sordu.

ÖSO'NUN İKİNCİ İSMİ 'SERÊKANİYÊ'DEKİ GRUPLAR BİZDEN DEĞİL' DEMİŞTİ

ÖSO’nun başındaki ikinci isim Malik al Kurdi, daha önce Serêkaniyê'de YPG’ye karşı savaşan grupların kendileriyle hiçbir bağlantıları olmadığını söylemişti.

YPG ile hareket eden Suriye Kürdistanı’ndaki Kürt siyasi partileri de silahlı grupların, Kürt bölgelerini Türkiye’nin desteğiyle işgal etmeye çalıştığını söylüyor.

“YPG GÜÇLERİMİZİN HASEKE’DE İLERLEMESİNE İZİN VERMİYOR”

Suriye Kürtleri Ulusal Konseyi (ENKS) ile bağlantı kurduklarını söyleyen El Beşir, “Serekaniye’de görüştük ve şehrin sivil bir yönetim tarafından kontrol edilmesi ve silahlı güçlerin çekilmesi konusunda anlaştık.  Ama YPG güçlerimizin Haseke kentinin içerisine doğru ilerlemesine izin vermedi” dedi.

“EN ZENGİN BÖLGE BURASI”

Haseke’nin Suriye’nin en zengin bölgesi olduğunu belirten El-Beşir, “Ayrılıkçı grupların bölgeyi kontrol etmesine izin vermeyeceğiz. Çünkü petrol ve tarım açısından en zengin bölge burası” dedi.

“YPG’NİN SERÊKANİYÊ'DE ÇOK SAYIDA KESKİN NİŞANCISI VAR”

Şuan Kahire’de olduğunu belirten El-Beşir, “Çatışmalar hakkında tam olarak haberdar değilim. Ama görünen o ki; ÖSO ağır silahlar kullanmaya zorlandı. Çünkü YPG’nin Serêkaniyê'de çok sayıda keskin nişancısı var” dedi.

Silahlı grupların Kürtlere ait evleri yağmaladığına ilişkin iddiaları yalanlayan El-Beşir, “Bu doğru değil ÖSO işgalci değil ve gittiği yerlerdeki insanlara saygılıdır” dedi. (İMC)