Diyarbakır'ın Sur ve Şırnak'ın Cizre ile Silopi ilçelerinde devam eden ablukayı yerinde protesto etmek amacıyla aralarında Türkiye'nin birçok ilinden gelen barış aktivistlerinin ve HDP milletvekillerinin de bulunduğu yürüyüşe gerçekleşen polis saldırısında gözaltına alınan 24 kişiden, 23'ü üç günlük sorgularının ardından dün akşam serbest bırakılmıştı. 

Gözaltına alınanlar arasında yer alan Haydar Darıcı için "yurt dışı yasağı" konuldu. ABD'de ikamet eden ve Michigan Üniversitesi'nde akademisyen olan Darıcı, gençleri konu alan bir araştırma yapmak üzere geldiği Diyarbakır'da gözaltına alındı. 

Cizre'deki gençlerle ilgili yaptığı çalışmayla bilinen Darıcı, Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi Kültürel Çalışmalar Programı'nda öğretim üyesi olan Prof. Leyla Neyzi ile birlikte "Özgürüm ama mecburiyet var" isimli kitabı hazırlayan Darıcı, kitapta, Diyarbakır, Muğla ve Berlin'deki genç kuşağın Kürt sorununa bakışını aktarıyor. 

Aynı gün gözaltına alınan Muharrem Polat adlı yurttaş ise, hem gözaltına alındığında, hem de TEM'de polisler tarafından darp edildi. Polat'ın göz altlarında darptan kaynaklı morluklar oluştu.