Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 1993'te Silopi Görümlü'de Tuğgeneral Mete Sayar ve askerlerinin işkence ile öldürdükleri gerekçesiyle 6 köylüye ilişkin davada Türkiye'yi mahkum etti. Türkiye toplam 265 bin euro tazminata mahkum edildi.

Avrupa İnsan Haklar Mahkemesi, 13-14 Haziran 1993'te PKK ile askerler arasında Görümlü karakolu çevresinde yaşanan çatışma ardından, Görümlü'ye bir kaç kilometre uzaklıktaki Selçik köyünün yakılması ve köylülerin göçe zorlanması olayına ilişkin başvuruyu karara bağladı.

Bu davanın kökeninde iki başvuru bulunuyor. Toplam 18 kişi Türkye Cumhuriyeti aleyhine başvuruda bulundu. İlk başvuru 28 Ocak 2006'da Mevlüde Cülaz, Kazım Cülaz, Mahmut Cülaz, Haşim Cülaz, Selahattin Cülaz, Fatma Özdemir, Ayfel Özdemir, İsmail Özdemir, Halil Özdemir, Mahmut Özdemir, Zeynep Demirhan, Yusuf Demirhan, Fatma Akıl, Taybet Akıl, Sariye Akıl, Peyruze Akıl ve Yasin Akıl tarafından, ikinci başvuru 15 Nisan 2010'da Lokman Şimşek tarafından yapıldı.

Başvurular Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin insan hakları ve temel özgürlüklerin korunmasını düzenleyen 34'üncü maddesi çerçevesinde yapıldı. Avukat Tahir Elçi tarafından temsil edilen davacılar, Sözleşme'nin 2,3,5 ve 13'üncü maddelerinin ihlal edildiğini söylüyorlardı.

Mahkeme Türkiye'yi Mevlüde Cülaz, Kazım Cülaz, Mahmut Cülaz ve Haşim Cülaz ile Şemdin Cülaz'ın çocuklarına 60 bin euro, kardeşi Selhattin Cülaz'a 5 bin euro ödemeye mahkum etti. Mahkeme ayrıca, Fatma Özdemir, Ayfel Özdemir, İsmail Özdemir, Halil Özdemir ve Mahmut Özdemir ile Halit Özdemir'in eşi ve çocuklarına 65 bin euro, Zeynep Demirhan ve Yusuf Demirhan ile Mehmet Salih Demirhan'ın eşi ve çocuklarına 65 bin euro, Fatma Akıl, Taybet Akıl, Sariye Akıl, Peyruze Akıl ve Yasin Akıl ile İbrahim Akıl'ın eşi ve çocuklarına 65 bin euro tazminat verilmesine hükmetti. Mahkeme tüm bu davacılar mahkeme masrafı olarak da 5 bin euro verilmesine karar verdi.

Bu dava Türkiye'de 4 Nisan günü görülmeye başlandı. Şırnak'ın Silopi ilçesine bağlı Bespin (Görümlü) beldesinde 1993'te 6 köylüyü öldürdükleri gerekçesiyle dönemin 23. Jandarma Sınır Tugay Komutanı emekli Tuğgeneral Sayar'ın da arasında bulunduğu 6 kişi yargılanıyor. (ANF)