Türkiye, NATO'ya yaptığı Patriot başvurusunda, korunması gereken bölgelerin listesini bildirdi. Ankara'nın listesine göre 20 Patriot gerekiyor. Ancak uzmanlara göre, 8 Patriot Türkiye'nin ihtiyacını görüyor.

Askeri uzmanlar ise, Türkiye'nin korunması gereken bölgeler konusunda bir öncelik listesi sunmasının önemine dikkat çekiyorlar. Türkiye'nin listesinde bir öncelik sıralaması yok.

UZMANLAR: TALEP EDİLEN FÜZE ADEDİ GERÇEKÇİ DEĞİL

Bununla birlikte korunması gereken öncelikli bölgelerin tespiti ile birlikte, Suriye'den gelen tehdidin de göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade eden askeri uzmanlar, Türkiye'nin talep etmiş olduğu Patriot füzesi adedinin gerçekçi olmayabileceğine de dikkat çektiler.

NATO'NUN REZERVİNDE 24 ADET VAR

ABD dışındaki NATO müttefiklerinin ellerinde stratejik rezerv dışında toplam 24 Patriot bataryasının bulunduğunu hatırlatan askeri yetkililer, Türkiye'nin neredeyse NATO'ya üye ülkelerin envanterlerinde yer alan tüm Patriot füzelerini talep etmiş olduğunu vurgu yapıyorlar.

8 BATARYA YETERLİ OLACAK

Askeri uzmanlar, Türkiye'ye 8 adet bataryanın ilk etapta yeterli olacağını düşünüyor. Şayet Suriye'den gelen tehditlerin artması halinde Patriot adedini artırabileceklerini, gerekirse başka askeri imkan ve yeteneklerle de istenilen güvenliğin sağlanabileceğini belirtiyorlar.

Karar alma sürecinin uzamasındaki en büyük konu Patriot adedi ile bunların yerleştirileceği mevziler.

YER BELİRLEME YARINA KADAR BİTER

Hollanda ve Alman askeri yetkililerin, yarına kadar koruma alanı ve Patriot füzelerinin mevzileri konusunda Türk Silahlı Kuvvetleri ile bir mutabakata ulaşması hedefleniyor.

NATO HEYETİNİN ARACI ÇAMURA SAPLANDI

Bu arada bugün Türkiye’ye gelen NATO heyeti, Patriot füze sisteminin kurulması planlanan yerlerden biri olan Malatya’da incelemelerde bulundu.

İlk olarak Tulga 1 Kışlası'nda yaklaşık 2 saat inceleme yapan NATO heyeti, daha sonra Altay Kışlası'na geçti. Heyet, kışladaki incelemenin ardından askeri iki servis aracıyla buradan ayrıldı.

Güvenlik önlemleri altında Battalgazi ilçesine doğru giden heyetin bulunduğu araçlardan biri Hasırcılar köyü yakınlarında çamura saplandı.

Araçtan inen heyet, inceleme yapılacak yaklaşık 500 metre ilerideki atış sahasının yanındaki boş araziye yürüyerek geçti. Çamura saplanan araç, köylülerin traktörleriyle saplandığı yerden çıkarıldı. (ntvmsnbc)