Türk ve Rus heyetleri İdlib'deki gelişmeleri değerlendirmek için, Dışişleri Bakanlığı'nda bir araya geldi.

Görüşmede, Suriye ordusu güçlerinin Soçi Mutabakatı ile belirlenen alana yani Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gözlem noktalarının gerisine çekilmesi talebi Rus heyetine iletilecek.

Ayrıca, rejimin saldırılarını durdurması ve insani krizin önüne geçilmesi beklentileri de dile getirilecek. Türkiye ve Rusya arasında yapılan İdlib müzakerelerinin ilk ikisinden sonuç çıkmamıştı.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Suriye Özel Temsilcisi Alexander Lavrentiev ve Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin başkanlığındaki görüşmeler sona erdi.

Görüşmelere, yarın kaldığı yerden devam edilecek.

Türk ve Rus heyetleri, daha önce İdlib konusunda Ankara ve Moskova’da iki tur görüşme yapmıştı.

NE OLMUŞTU?

Suriye ordusu, Soçi Mutabakatı kapsamında kurulması planlanan çatışmasızlık bölgesindeki ateşkes ihlallerini gerekçe göstererek, Heyet Tahrir el Şam (eski El Kaide/eski El Nusra) örgütünün kontrolünde bulunan İdlib vilayetinin güneyindeki askeri harekatı yeniden başlatmıştı. Suriye askerleri çok sayıda kritik kasaba ve köyde kontrolü ele geçirirken, Türkiye’nin Soçi Mutabakatı kapsamında kurduğu gözlem noktalarının bazıları da hükümet kontrolündeki bölgede kalmıştı.

3 Şubat’ta Suriye ordusunun Türkiye’ye ait gözlem noktasına açtığı topçu ateşiyle 7’si asker 1’i sivili 8 kişi hayatını kaybetmişti. Milli Savunma Bakanlığı, 10 Şubat’ta Suriye ordusunun askerlere ateş açtığını duyurdu.

Açıklamada, “İdlib’de çatışmaları önlemek, hudut güvenliğimizi sağlamak, göçü ve insanlık dramını engellemek maksadıyla bölgeye takviye olarak gönderilen unsurlarımıza, Rejim tarafından 10 Şubat 2020 tarihinde yapılan yoğun topçu atışı neticesinde, 5 kahraman silah arkadaşımız şehit olmuş, 5 silah arkadaşımız yaralanmıştır” denildi.

Türkiye ateşkes kararının Suriye ordusu tarafından ihlal edildiğini, Rusya ve Suriye hükümeti ise İdlib’deki örgütlerin ateşkese uymadığını belirtiyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri, Suriye sınırına ve İdlib’e yoğun askeri sevkiyat yaparken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 Şubat’taki AK Parti grup toplantısında, yeni bir saldırı olması halinde Türkiye’nin Soçi Mutabakatı’na bağlı kalmayacağını söyledi.

Erdoğan, “Bundan sonra saldırı olursa Soçi’ye bağlı kalmadan rejim güçlerini her yerde vuracağız. Rejimi belirlediğimiz sınıra kadar kovalayacağız” dedi.

İdlib’de yaşananların ardından ABD’den Türkiye’ye destek veren açıklamalar geldi. ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, 12 Şubat’ta Türkiye’ye geldi. Ankara’daki temaslarının ardından açıklama yapan Jeffrey, iki ülkenin Rusya’nın Suriye ve Libya’daki rolünden endişeli olduğunu söyledi. Jeffrey, Türkiye’nin Suriye ve “özellikle İdlib’de askeri güç bulundurmasını desteklediklerini” belirtti.

Daha sonra iki ülke askeri ve istihbarat yetkililerinin yer aldığı heyetler Ankara ve Moskova’da toplantılar yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de dün yaklaşık 1 saatlik telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’dan yapılan açıklamada, Erdoğan’ın Soçi Mutabakatı’na vurgu yaptığı belirtildi.

Kremlin’in açıklamasında ise “İki lider, İdlib konusunda teması artırma noktasında anlaştı” denildi.

Son olarak Milli Savunma Bakanlığı, İdlib’de 20 Şubat’ta düzenlenen hava saldırısında 2 askerin hayatını kaybettiğini, 5 askerin de yaralandığını açıkladı.