Çoğu çocuk 34 kişinin, Türk savaş uçaklarının düzenlediği bombardıman sonucu yaşamını yitirmesinin 1. yıldönümünde, Roboski Köyü’nde bir araya gelen binlerce kişi katliamı lanetledi, katliamda yaşamını yitirenleri andı.

Köy meydanında ailelerin heyetleri karşılaması ardından yerel saatle 10.00 sularında kitlesel anma başladı. Katliamın yıldönümünde 1 dakikalık saygı duruşu ardından Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Ahmet Türk bir konuşma yaptı.

DTK Eş başkanı Türk, katliamın yıldönümünde yüreği insanlık için çarpanların Roboski’de olduklarını söyledi. Roboski’ye gelenleri selamlayan Ahmet Türk şöyle konuştu:

"Laz’ı, Çerkez’i, Arap’ı bu zulme karşı ortak bir mücadeleyi geliştirmek zorunda. Yüreği yanan, özgürlükten yana olan herkes bugün bu özgürlük mücadelesinde içinde yerini almıştır. Bir şeyin artık fark edilmesi gerekir diyoruz. Kürtler kadim bir halktır. Yüz yıllardır inkâr edilmiş bir halk bugün artık inkarı kabul etmiyor. Hukukunun tanınmasını halk ve millet olarak tanınmak istiyor. Birlikte yaşadığı halklar ile kardeşçe yaşamayı esas alıyor. Bugün Kürtler hem Türkiye hem de Ortadoğu’da hem istikrarın hem de istikrarsızlığın nedeni. İnanıyorum Kürtler özgürleşirse, tüm Ortadoğu özgürleşir. Ama Kürtlerin inkârı üzerinde politikalar yürütülürse Kürtler buna yanıt verecektir sessiz kalmayacaktır."

Ortadoğu’da halkların kardeşçe ve özgürce yaşamasını getirecek, halkların özgürlüğünü garanti altına alacak bir proje ortaya konması çağrısında bulunan Ahmet Türk, acıların sona ermesinin tek yolunun da böyle bir projeden geçtiğini söyledi.

Ahmet Türk, şöyle devam etti:

"Gelin, bütün bu acıları bir tarafa bırakıp yeni acılar yaşanmasın diye akıl, vicdan ve insanlığımız ile hareket edelim. Bugün annelerin gözyaşları bir yıl geçmesine rağmen dinmedi. Bu gözyaşları gördükçe önümüzdeki felaketin anlamını daha çok anlıyoruz. Bu ülkede kardeşliği sağlayalım. Kürt halkının özgürlüğü konusunda ortak bir mücadele geliştirelim. Vicdan ve akıl sahipleri böyle yaparsa bu inkârcı, ırkçı ve faşist zihniyet yok olacaktır. Faşizmi yeneriz. Halkların inkârını esas alan bu zihniyeti tarihin çöplüğüne gömmüş oluruz. Bizim mücadelemiz esastır. Buradan Türkiye ve Kürt halkına sesleniyorum dört parçadaki Kürt halkına ortak mücadele geliştirelim. Güçlü bir refleks ile bu sürece müdahale edelim."