YSK’nın adaylığını veto ettiği HDP İstanbul 3. Bölge 1. sıra adayı Turgut Öker’in Avukatı Erdal Doğan, YSK’nın kararına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Öker’in seçme ve seçilme hakkı önünde engel olmadığını ifade eden Doğan, YSK eliyle “hukuk cinayeti” işlendiğini söyledi.

Doğan,  “Anayasa’nın 76. Maddesi ve Anayasanın 90/5 . Maddesi ve mahkeme’nin bu açık hükmüne rağmen Turgut Öker’in seçme ve seçilmesine hiçbir engel bulunmamaktadır. YSK‘nın bir üyesinin Mülga olmuş yani ortadan kaldırılmış eski ceza yasasının seçilmeye engel hal olduğunu yorumlayarak müvekkilim Turgut Öker’in seçilmesine engel çıkartmaktadır. Türkiye ve dünyada en temel ilke seçme ve seçilme hakkıdır. Bu gibi temel haklarla ilgili hakları dar yorumlayamazsınız ve geçmişteki yasakları, engelleri gerekçe göstererek yani kıyas yaparak seçme ve seçilme özgürlüğünü engelleyemezsiniz” dedi.

Avukat Erdal Doğan, şöyle devam etti:

YSK ya YSK üyesinin bu yasakçı yorumuna karşı HDP genel merkezi sorumları ve Avukat Kenan Maçoğlu dün itirazda bulunmuştur. YSK bu itirazlara, Anayasaya ve Mahkemenin açık hükmüne rağmen eğer böyle bir engelleme yaparsa şimdiden 24 Haziran seçimleri süreci ve sonrasında vatandaş iradesi aleyhine ve hukuka aykırı ne yorumlar getirmez ki? YSK’nın bir üyesinin bu engelleme çabasına tüm YSK üyelerinin ortak olmamasını ve yapılan itirazın dikkate alınarak müvekkil Turgut Öker’in hukuka ve özgürlüklere uygun seçilme ve aday olma önünde bir engel olmadığına dair karar vermesi gerekir. Aksi halde hukuk cinayeti mezarlığına dönen ülkemizde YSK eliyle bir hukuk cinayeti daha işlenmiş olacaktır.“

Demokrat Haber