İSTANBUL- Tutuklu Aileleri Dayanışma Derneği (TUAD), KCK Genel Başkanı Abdullah Öcalan'ın 21 Mart'ta başlattığı sürecin sağlıklı ilerlemesi için hükümeti, acilen hasta tutukluların serbest bırakılması için adım atmaya çağırdı.

Metris Cezaevi önünde bir araya gelen TUAD üyeleri, hasta tutukluların serbest bırakılmasının bir müzakere aracı değil vicdani bir görev olduğunu ifade etti.

Basın açıklamasından önce konuşma yapan BDP İstanbul İl Eşbaşkanı Emrullah Bingül, çözümün ve barışın konuşulduğu bugünlerde yalnızca hasta tutuklular değil, siyasi tutukluların tümünün serbest bırakılmasının zaten atılması gereken adımlardan olduğunu söyledi.

Kürt halkının çözüm sürecinde üzerine düşen her şeyi, adım adım vakit kaybetmeden gerçekleştirdiğini kaydeden Bingül, hükümeti, sürecin sekteye uğramaması için adım atmaya çağırdı.

TUAD Başkanı Recep Belek, 40 yıl boyunca süren ve binlerce insanın ölümüne neden olan kanlı savaşın sona ermesi için tarihi bir fırsat doğduğunu vurgulayarak, sürecin diğer bir tarafı olan AKP Hükümeti'nin ilgili adımları atmaması nedeniyle çözümün durma noktasına geldiğini kaydetti.

Hükümetin atması beklenen adımların başında, hasta tutukluların serbest bırakılmasının olduğunu ifade eden Belek, tecrit koşullarında hastaların sağlık ve yaşam hakkı gibi en temel insani haklarının ihlal edildiğinin altını çizdi, hasta tutukluların insanlık onuruna sığmayacak yaklaşımlar ile karşılaştığını dile getirdi.

Belek, hasta tutukluların serbest bırakılması için Adli Tıp Kurumu'ndan verilecek "Sağlık durumu cezaevinde kalmasına uygun değildir" raporunun yeterli olacağını söyleyerek, Adli Tıp'ın bu raporları vermek için emir beklediğini söyledi.

ADLİ TIP RAPORUNA RAĞMEN TAHLİYE EDİLMEDİ

Belek, yüzlerce hasta tutukludan biri olan Ramazan Özalp'e, Adli Tıp Kurumu'nun "cezaevinde kalmaya uygun değildir" raporu verdiğini hatırlattı, 12 Ağustos'ta tahliye edilmesi gereken Özalp'ın hala tahliye edilmediğini bildirdi.

TUAD olarak, cezaevlerindeki hak ihlallerinin acilen son bulmasını ve başta hasta tutuklular olmak üzere tüm siyasi tutukluların derhal serbest bırakılmasını istediklerini ifade eden Belek, sürecin takipçisi olacaklarını dile getirdi. (ETHA)