TTB, polisin ters kelepçe takıp, biber gazı sıkarak gözaltına almaya çalışması sonucu yaşamını yitiren 82 yaşındaki yurttaşa ilişkin bir açıklamada bulundu.

Açıklamada polis şiddeti kınanırken, hekimin mevcut prosedürü uyguladığı ifade edildi.

Türk Tabipler Birliği (TTB), Giresun 'da eşine reçete yazdırmak istemesiyle yaşanan tartışmada hekimin 'beyaz kod' vermesinin ardından olay yerine gelen polisler tarafından ters kelepçe ve biber gazı işkencesine maruz bırakılarak kalp krizi geçiren ve hayatını kaybeden 82 yaşındaki Yusuf Topal 'a ilişkin bir açıklamada bulundu.

'MESLEKTAŞIMIZ GEREKLİ PROSEDÜRÜ UYGULAMIŞTIR'

Polis şiddetinin kınandığı açıklamada, hekimin beyaz kod vererek polis ekiplerine haber vermesinin prosedürü uygulaması nedeniyle doğru bir tutum olduğu kaydedilerek şöyle denildi:

"Hasta olmaksızın üçüncü şahıslar tarafından kanunsuz/usulsüz isteklerde bulunan kişilerce ısrarlı bir şekilde işlem yapılması taleplerinde bulunulması sağlık çalışanları ile kişiler arasında ciddi çatışmalara neden olmaktadır. Sağlıkta şiddet vakalarının büyük kısmını bu haksız taleplerin oluşturduğu bilinmektedir. Kanunsuz, haksız ve sonunda çatışma ve şiddete dönüşmeye neden olacak ısrarcı davranışların bildirilmesi için Sağlık Bakanlığı tarafından Beyaz Kod isimli bir uygulama mevcuttur.

Sağlık Bakanlığı’nın bu uygulaması ile her gün giderek artan sağlıkta şiddet vakalarının önüne geçilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla sağlık Bakanlığı tarafından sağlık çalışanlarına, şiddet olayları ve şiddete dönüşme riski bulunan durumlarda 113 numaralı telefonun aranarak beyaz kod işleminin başlatılması tebliğ edilmiştir. Bu da göstermektedir ki meslektaşımız bu konuda doğru bir yaklaşımla gerekli olan prosedürü başlatmıştır."

'OLAY GÖZALTI SÜRECİNDE YAŞANMIŞTIR'

TTB'den yapılan açıklamada, "Beyaz kod bildiriminin ardından güvenlik güçleri sağlık merkezine gelmiş ve medyada da yer alan görüntülerden anlaşılacağı gibi olay hekimle hasta diyalogu sırasında değil, ters kelepçe ve biber gazının da kullanıldığı, şahsın polis tarafından gözaltına alınması sürecinde yaşanmıştır. Türk Tabipleri Birliği olarak sağlık çalışanlarına şiddet uygulanmasına karşı olduğumuz gibi, polisin güvenliği sağlama adı altında ciddi sağlık sorunlarına neden olan ve işkence olarak kabul edilen ters kelepçe ve biber gazı uygulamasına da karşı olduğumuzu belirtmek isteriz" dendi.

Açıklamada, "Meslektaşımız tarafından da bütün toplumun uymak zorunda olduğu yasal işlemlerin yapılmış olduğu açıktır. Sağlık sisteminden kaynaklı sorunların sorumlusu olarak sağlık çalışanlarının görülmesi/gösterilmesi son derece tehlikeli, yanlış ve haksız bir yaklaşımdır" uyarısında da bulunuldu.

Kaynak: BirGün