Korona virüsü (Covid-19) salgını sürecine dair yeni kararları açıklayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1 Haziran’dan itibaren şehirleri arası seyahat yasağını kaldırılacağını, restoran, kafe, pastane, spor salonu gibi birçok işletmenin de yeniden açılacağını söyledi. 65 yaş üzeri kişilerin sokağa çıkma yasağı uygulamasının devam edeceği önümüzdeki süreçte açık hava konserleri gibi organizasyonlar ise yapılabilecek.

Erdoğan’ın açıkladığı yeni dönemde uygulanacak kararları Gazete Duvar’dan Serkan Alan'a değerlendiren Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Sinan Adıyaman, “Hiçbir şey olmamış gibi her şey eskiye döndü. Bir tek 65 yaş üstüne kaldı iş” diye konuştu.

‘BU KARARLARIN ALINMASINI BEKLEMİYORDUM’

Sahadaki tabip odası temsilcilerinin uyarılarını hatırlatan Adıyaman, günlük açıklanan vaka ve ölüm sayılarına bakıldığında virüsün ortadan kalkmadığının görülebileceğini söyledi. Bu kararların alınmasını beklemediğini belirten Adıyaman şunları kaydetti:

“Bu kararların alınmasını beklemiyordum. Verilerin çoğu açıklanmıyor ama açıklandığı kadarı bile bu kararların alınmamasını gerektirir. Günlük açıklanan vakalar binin üzerinde. Antep Tabip Odası başkanı son açıklamasında mayıs ayı başına göre beş misli hasta var dedi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) daha birinci dalga bitmediğini söylüyor ve sonbaharda ikinci dalga bekliyor. DSÖ, ‘Bu gevşemeler hızlı yapılırsa, bilimsel verilere göre yapılmazsa birinci dalga içerisinde yeni pikler olabilir’ açıklaması yapıyor. Türk Tabipleri Birliği olarak her şeyin serbest bırakılması kararlarının ekonomik kaygılarla alındığını düşünüyoruz. Kararların halk sağlığı temelinde olmadığını ve doğru olmadığını düşünüyoruz.”

Seyahat kısıtlamasının kaldırılıp şehirler arası yolculuğun hiçbir kısıtlama olmadan tamamen serbest bırakılması kararını sakıncalı olarak nitelendiren Adıyaman, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İstanbul, İzmir gibi şehirler hasta sayısının çok olduğu yerler. İstanbul’dan insanlar Türkiye’nin her yerine gidebilecekse, İstanbul’da hastanelerde hasta yok, yeni hastalar yok ve tamamen salgın bitti gözüyle bakmak gerekiyor. Bunu çok sakıncalı buluyoruz. Bu salgının yeniden pik yapmasına, pik olmasa bile yeni hasta sayısının artmasına neden olabilir. Bilimsel danışma kurulu bunları önerdi mi onu da bilmiyoruz. Bu kararları çok erken buluyoruz. Kıraathanelerin, şehirler arası yolculukların açılması çok sakıncalı. 83 milyonla bu salgını kontrol altında tuttuk diye açıklama yapıldı ama 5 bine yakın yurttaş hayatını kaybetti. Bunun neresi kontrol altında?”

‘LOKANTALAR, KAFELER TEMİZLİĞE BAŞLAMIŞTI’

20 yaş ile 18 yaş arasına sokağa çıkma kısıtlamasının kaldırılması kararına ilişkin, “20 yaşın altında çalışanlara izin vermişlerdi. Bunlar da daha çok emekçilerdi. Onlar zaten çalışıyordu. O özel izni alma zahmetinden patronları kurtardılar” diyen Adıyaman, 18 yaşın altındakilerin seyahat yapamayacak olmasına dair ise, “18 yaş altı evden çıkamaz diyorlar. Dolayısıyla şehirler arası yolculuk yapamazlar. Bunda bir çelişki yok. Ama kararların toplamına baktığınız zaman çok büyük bir çelişki var” dedi.

Ankara’nın en işlek caddelerinden Tunalı Hilmi Caddesi’nde gün içerisinde dolaştığını belirten Adıyaman, “Lokantalar, kafeler evvelinde haberi almış gibi bugün temizliğe başlamıştı. Bu hazırlıklar yapılırken kimsede maske yok. Herkes sigaraları içiyor püfür püfür ortalığa saçıyor. Bir virüs varsa bunu saçıyor. Fiziksel mesafe diye bir şey yok. Yollarda polisleri ateş ölçmek için kullanacaklarına buradaki vatandaşların fiziksel mesafeye uyup uymadığına, maske kullanıp kullanmadığına baksınlar” diye konuştu.

‘DENETİMLER POLİSİYE YÖNTEMLERLE OLMAZ’

Bu kararların ardından fiziki mesafe ve maske denetimlerinin çok sıkı ve titiz bir şekilde yapılması gerektiğini belirten Adıyaman sözlerini şu ifadelerle noktaladı:

“Bazı ülkelerde sivil denetimler oluyor. Normal şartlarda yerel yönetimlere bunları denetletmek zorundasınız. Ama yerel yönetimlerden ne kadar faydalanırlar bilmiyoruz. Bu denetimler de polisiye yöntemlerle olmaz. Bazı örneklerde görüyoruz polisler dışarıda olanları darp ediyor. Bir tek Tunalı Hilmi’de bile bir saat dolaştım, onlarca ihlal gördüm. Denetimleri bir yerden sıklaştırmak zorundalar. Polisler yollarda ateş ölçmeyi bıraksın onun hiçbir anlamı yok.”