TTB, Sağlık Bakanlığı'na Temmuz ayında aşı ile ilgili yaptıkları uyarıyı hatırlattı.

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Sağlık Bakanlığı'na İnfluenza mevsimi ve aşı ile ilgili yaptıkları uyarıyı hatırlattı. TTB'nin resmi Twitter hesabından yapılan paylaşımda, geçtiğimiz Temmuz ayında TTB Covid-19 izleme kurulunun gündeme getirdiği uyarılar hatırlatıldı. 
 
Uzmanların yaptığı toplantı sonrası kamuoyuna yapılan açıklamada “Yeterli aşı stoku erken olarak sağlanıp, aşının mümkün olan en erken dönemde yapılması sağlanmalı. İnfluenza aşısı çok yaygın yapılmalı ve kamusal bir sorumlulukla ücretsiz temini üstlenilmeli” uyarılarının dikkate alınmadığı belirtildi. TTB’nin paylaşımında, “Temmuz ayında 6 ayın üzerinde olan herkese influenza aşısının temin edilmesi gerektiğini ifade etmiştik. Sağlık Bakanlığı yetersiz aşı temininin sorumluluğunu karmaşık algoritmalarla hekimlerin üzerine yıkarak sağlıkta yeni şiddet alanı mı yaratmak istiyor?” diye sordu.
 
TEMMUZ AYINDAKİ UYARI
 
TTB Covid-19 izleme kurulu üyesi 6 uzmanın hazırladığı raporda, şu uyarılara yer verilmişti:
 
Her yıl Eylül ile başlayan ayları (Ekim-Mart) Avrupa ülkelerinde olduğu gibi Türkiye için de influenza (grip) vakalarının arttığı bir dönem olup bu yıl farklı olarak Covid-19 pandemisi ile influenza aynı zaman diliminde bir arada görülecektir.
 
Dolayısıyla tanı, tedavi, aşı, kişisel koruyucu malzeme kullanımı, sürveyans ve sağlık hizmetlerinin organizasyonu başlıklarına ilişkin sağlık otoritesince yürütülecek kapsamlı hazırlıklara gereksinim vardır.