Genelkurmay Başkanlığı, TSK bünyesinde yaşanan "intiharların" psikolojik nedenlerden kaynaklandığını gerekçelendirme temelinde bir açıklama yaptı.

Bilgilendirmede TSK bünyesindeki 337 Rehberlik ve Danışma Merkezi (RDM) kapsamında çalışmalar yürütüldüğü belirtildi. "İntiharlar" için askerlerin, psiko-sosyal özelliklerinin farklılık arz ettiği ve bir kısmının da sivil yaşantısındaki madde bağımlılığı, aile içi ve ekonomik sorunlar gibi meselelerini kışlalarına taşımak durumunda kaldıkları savunuldu.

RDM'nin bu yıl Eylül ayına kadar 140 bine yakın personelle görüşme yaptığı ve bunlardan yaklaşık 53 bininin hastanelere sevk edildiğinin belirtildiği bilgilendirmede, koruyucu ruh sağlığı hizmetleri kapsamında rütbeli personelin de rehberlik ve danışma hizmetlerine tabi tutulduğu ifade edildi.

SON ON YILDA 'İNTİHARLARIN' YARI YARIYA AZALDIĞI İDDİA EDİLDİ

"Özellikle son yıllarda alınan tedbirlerin de katkısıyla 2002 yılında intihar vakası yüz binde 32 iken, 2011 yılında yüz binde 15'e düşürüldüğü, bir başka deyişle son on yılda 'intiharların' yarı yarıya azaldığı görülüyor" denilen bilgilendirmede, "intihar" olaylarının sebeplerinin ise, uyuşturucu bağımlılığı, ailevi sorunlar, aşırı borçlanma, yüz kızartıcı olaylar (ahlak dışı davranışlar), uyumsuzluk ve kötü muamele olduğu savunuldu.

MAZLUMDER, TSK'NİN SAVUNUSUNA TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) ise dün konuyla ilgili yaptığı açıklamada, TSK'nin, "askerlerin intihar etmesinin en büyük nedeni dışarıdan kendileriyle beraber getirdikleri psikolojik sorunlardır" şeklindeki açıklamasına yönelik olarak, açıklamasında, şüpheli asker ölümlerinin üstünü örtmenin en basit yol olduğunu belirtmiş, "Madem askerlerin psikolojik sorunları var, neden ellerine silah veriliyor?" demişti.