Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) bağlı savaş uçaklarının Suriye'de Cerablus'un güneyine hava saldırısı düzenlediği iddia edildi.

Cerablus operasyonunda Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından desteklenen Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) bağlı güçlerin, Cerablus’un iki köyünde Kürt,  Arap, Türkmen ve diğer halklardan oluşan Demokratik Suriye Güçleri’yle çatıştıkları iddia ediliyor.

Demokratik Güçleri (SDG) yazılı açıklamasında, Türk savaş uçaklarının Cerablus'un güneyindeki bir köyü vurduğunu iddia etti. Demokratik Suriye Güçleri Dış İlişkiler Genel Sorumlusu Abdulaziz Yunus, Sputnik'e yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Cerablus güneyindeki Tilemarne köyünü vurduğunu belirterek, saldırı sonucu sivilerden ölü ve yaralıların olduğunu öne sürdü.

Cerablus Askeri Meclisi, TSK'nın IŞİD’e değil, Cerablus Askeri Meclisi güçlerine saldırdığını iddia etti.

Askeri Meclisi’n açıklamasında, "Türkiye ordusunu uyarıyoruz. Kendimiz savunabiliriz, uluslararası kamuoyu ve koalisyon güçleri de bu saldırılara karşı müdahale etmemizi uygun görmektedir" denildi.

Hawar Haber Ajansı’nın (ANHA) bölgedeki muhabirleri, Türkiye askerlerinin zırhlı bir araç konvoyu ve akrep tipi araçlarla öğle saatlerinde sınırı ihlal ederek Kobani topraklarında hendek kazmaya başladığını öne sürdü.

Reuters'a konuşan askeri kaynaklar ise Türk savaş uçaklarının Cerablus'un güneyindeki cephaneliklerin imha edildiğini söyledi ancak bombardımanla ilgili ayrıntı vermedi.

Ajansın aktardığına göre SDG'nin parçası olan Cerablus Askeri Meclisi, el Amerne köyüne düzenlenen saldırıda 'sivil kayıplar olduğunu' iddia etti.

Açıklamada, "bu bölgenin kaderini tehdit eden tehlikeli bir gerilim" denildi.

Suriye Demokratik Güçleri'nin iddiasına ilişkin henüz Türk yetkililerden bir açıklama gelmedi. TSK, Perşembe günü de Menbic'in kuzeyinde SDG mevzilerini vurmuştu. Reuters'a konuşan bir görgü tanığı da, Türkiye sınırından Suriye'ye doğru uçan kimliği tespit edilemeyen savaş uçakları gördüğünü, daha sonra da patlama sesleri duyduğunu söyledi.

Köyde Suriye Demokratik Güçleri'nin mevzileri bulunduğu belirtiliyor.

Öte yandan TSK'nın, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) ve ABD öncülüğündeki koalisyonun hava desteğiyle başlattığı Cerablus harekâtının dördüncü gününde, ÖSO, IŞİD'in elindeki beş köyün daha kontrolünü ele geçirdi.

Yetkililer, Türk Kızılayı'nın da Cuma gününden bu yana Cerablus'da gıda yardımı yapmaya başladığını ifade etti.