Türk Silahlı Kuvvetleri'nden Afrin ve çevresindeki askeri hareketliliğe dair yapılan açıklamada son 2 gün içerisinde bölgeye "meşru müdafaa kapsamında karşılık verildiği" belirtildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Afrin'e dair yaptığı bilgilendirmede "19-20 Ocak 2018 tarihlerinde PKK/PYD-YPG terör örgütü tarafından Afrin bölgesinden açılan taciz ateşlerine meşru müdafaa kapsamında mukabelede bulunulduğu ve PKK/PYD-YPG terör örgütü mensuplarınca kullanılan barınak ve sığınakların vurulduğu belirtildi" dedi.

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, dün yaptığı açıklamada Rusya'nın askerlerini Afrin'den çekeceğini ve operasyonun mutlaka yapılacağını söylemişti. Harekat kapsamında 20 otobüs cihatçı Afrin'e komşu Azez'e geçirilirken Rusya'nın askerlerini Afrin'den çektiği iddiası ise yalanlandı.

İDLİB AÇIKLAMASI: 3 GÖZLEM NOKTASI KURULDU

Öte yandan TSK'den bir açıklama da İdlib'e dair geldi. Afrin'le sınır oluşturan İdlib vilayetinde Astana'da varılan mutabakat uyarınca gözlem noktaları kurulmasına değinilen açıklamada şunlar kaydedildi:

"İdlib bölgesinde, Astana görüşmeleri kapsamında ateşkesin etkinliğinin artırılması, çatışmaların sona erdirilmesi, insani yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması, yerlerinden edilenlerin evlerine dönüşü için uygun şartların sağlanması ve ihtilafın barışçıl yollarla çözülmesi için uygun koşulların oluşturulmasına destek sağlamak maksadıyla Türk Silahlı Kuvvetleri birlikleri Gerginliği Azaltma Kontrol Gücü olarak görev yapmaktadır. Bu kapsamda; 13 Ekim 2017 tarihinde 1 Numaralı Gözlem Noktası, 23 Ekim 2017 tarihinde 2 Numaralı Gözlem Noktası, 19 Kasım 2017 tarihinde ise 3 Numaralı Gözlem Noktası tesis edilmiştir. Diğer Gözlem Noktalarının açılarak faaliyete geçirilmesine yönelik çalışmalara devam edilmektedir. Türk Silahlı Kuvvetleri unsurları bölgedeki görevlerini Astana görüşmelerinde garantör ülkelerce mutabık kalınan angajman kuralları çerçevesinde sürdürmektedir."

Rusya, Lazkiye ve Tartus'taki askeri üslerine İdlib'den yapılan saldırılardan Türkiye'yi sorumlu tutmuş ve Ankara'ya İdlib'e dair sorumluluklarını yerine getirme çağrısı yapmıştı.

İdlib'deki gözlem noktaları, Afrin operasyonu için de önem arz ediyor. Zira, şu ana kadar yalnızca Afrin'i batıdan çevreleyecek şekilde gözlem noktaları kuruldu. TSK'nin Afrin operasyonu kapsamında, ilk olarak kantonun güneyinde yer alan Tel Rifat'ı hedef alacağı belirtiliyor. Buraya dönük operasyonun Azez ve İdlib sınırlarından yapılması bekleniyor.