Çarlık Rusyası’nın, Kafkaslardan Çerkes halkını sürgüne göndermesinin üzerinden 156 yıl geçti.

Her yıl 21 Mayıs’ta düzenlenen anma törenleri bu yıl koronavirüs nedeniyle kitlesel olarak yapılamadı.

Bu yıl sembolik olarak bir anma programı düzenleyen Kafkas Dernekleri Federasyonu (KAFFED), Kocaeli Kafkas Kültür Derneği, Uzuntarla Adige Derneği, ve Ketenciler Çerkes Derneği Kocaeli’ye bağlı Kandıra’nın Karaağaç Köyü’nde bir araya geldi.

Karaağaç köyündeki mezarlıkta bulunan anıtta açıklama yapan Kocaeli Kafkas Kültür Derneği Başkanı Erdal Çatan koronavirüs nedeniyle kitlesel anmaların bu yıl yapılmayacağını fakat bir hafta sürecek olan anma programında onarlı gruplar halinde derneklerin buraya gelerek anma gerçekleştireceklerini söyledi.

Daha sonra söz alan onursal başkan Sami Guğoj ise Karaağaç köyü ve Babalı sahilinin öneminden bahsetti.

Kefken’in sürgün tarihinde bilinç yaratması açısından büyük bir önemi olduğunu söyleyen Guğuj “ Bu sahillere Abhazlar, Adigeler ve Ubıhlar, sürgün ve soykırımın çocukları olarak yeni bir vatan edinmek için gelmişlerdir” dedi.

Anıt mezarlığın öneminden de bahseden Guğoj “Beygua Ömer Büyüka 1878 Büyük Abhaz Sürgünü’nde buraya çıkanlar içerisinde annesi olduğunu söyleyen hatıratları kaleme aldı. Abhazya’dan 13 Mayıs 1993’te gelen heyet ilk olarak 15-20 kişiyle burada anma törenleri düzenledi. Daha sonra anma törenleri federasyon ve derneklerin katılımıyla kitlesel boyuta ulaştı ve bu alan yıllar içerisinde anma yerleri yapıldı” dedi.

Daha sonra Babalı sahiline inen federasyon ve dernek üyeleri Karadeniz’e çelenk bıraktı.

TSİTSEKUN

Çerkeslerin 1864'te uğradığı soykırım, yok olan Ubıh dilindeki bu kelimeyle simgeleştirildi. 2014'ten beri soykırım için "Tsitsekun" kelimesini kullanıyor. Bu kelime, Georges Dumezil ile çalışarak konuşanı kalmayan Ubıhça'nın sözlüğünü hazırlayan, Dumezil dışında Şeraşidze ve Norveçli dilbilimci Hans Vogt ile de çalışmalar yapan ve "Son Ubıh" olarak anılan Tevfik Esenç'e saygıyla; Hans Vogt'un hazırladığı, 1963'te basılan Ubıhça Sözlüğü'nde yer alıyor. Toplu katliam ve kırım anlamına geliyor.

Kaynak: Bianet