Amerika Başkanı Donald Trump, Afganistan’da bulunan 14 binden fazla Amerika askerinin de yarısını geri çekmeyi düşünüyor.

Üs düzey bir yetkilinin paylaştığı bilgiye göre, 7 bin civarında Amerika askeri Ocak ayından itibaren eve dönmeye başlayacak.

Diğerleri de devam eden aylarda bir plan çerçevesinde Amerika’ya dönecekler.

Konuya ilişkin Amerika Merkez Komutanlığı ya da Savunma Bakanlığı Pentagon’dan herhangi bir yorum gelmedi.

Afganistan’daki Amerika askerleri, çatışmalara girmeyen NATO güçlerine dahil olarak bu ülkede bulunuyor. Bölgedeki askerler, Afganistan güvenlik güçlerine eğitimler veriyorlar.

Afganistan’dan asker çekileceği bilgisi Başkan Donald Trump’ın Suriye’den asker çekme kararının hemen ardından geldi.

Wall Street Journal gazetesine konuşan bir yetkili, “Bu başkanın çatışmalardan uzak durmak konusunda ne kadar ciddi olduğunu gösteriyor. Çatışmaları sona erdirebilmek için uygulanabilir seçenekleri görmek istiyor” dedi.

Trump yönetimi, Afganistan’da devam eden çatışmaların sona erdirilmesi için Taliban da dahil olmak üzere taraflarla yapılan görüşmelerle bir uzlaşı arıyordu.

İstifasını sunarak Şubat ayı sonunda görevi bırakacağını açıklayan Savunma Bakanı Jim Mattis de bu hafta başında yaptığı bir açıklamada, Afganistan’da çatışmaların 40 yıldır sürdüğünü ve artık “yettiyse yetti” noktasına gelindiğini söylemişti.

Mattis, “Artık ayrılma vakti geldi” ifadesini kullandı ve Birleşmiş Milletler, Afganistan ve Hindistan’ın da dahil olduğu barış arayışlarına destek verdiğini söyledi.

Ancak buna karşın Beyaz Saray’dan sızan bilgilere göre Mattis, Trump’ın Afganistan’dan asker çekmeye başlama kararından memnun değil.

Mattis istifa mektubunda doğrudan Afganistan konusunda değinmese de mektupta yer alan, “Görüşleri sizinle daha uyumlu olacak bir savunma bakanıyla çalışmaya hakkınız var” ifadesinin altında bunun yattığı yorumları yapılıyor.

Kaynak: Amerika’nın Sesi