CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, deprem güçlendirmesi gerekçesiyle boşaltılan TRT'nin Harbiye'deki Radyoevi ve Ulus'taki yerleşkesinin otel olabileceğini öne sürdü.

Deprem güçlendirmesi gerekçesiyle boşaltılan TRT'nin Harbiye'deki Radyoevi ve Ulus'taki yerleşkesinin ile ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren İlgezdi, “Personelin söz konusu binalarda istihdam edilemeyeceği anlaşıldığından Ayazağa semtinde bulunan ve iç donanımı daha önceden televizyon yayıncılığı için tasarlanmış olan taşınmaz, geçici süreyle kiralanmıştır” yanıtını aldı.

'ORTAKÖY BİNASI DA DEPREM BAHANESİYLE BOŞALTILMIŞTI'

Fuat Oktay, İlgezdi’nin “TRT binalara tekrar dönecek mi” sorusunu ise yanıtsız bıraktı. İlgezdi, "Ortaköy binası da deprem bahanesiyle boşaltılmıştı sonra satılarak otel oldu. Soru önergemdeki ısrarlı sorulara rağmen verilmeyen yanıt, müzik tarihimizin en önemli binalarından Harbiye Radyoevi'nin de akıbetinin TRT Ortaköy binalarına döneceğini ortaya koyuyor. TRT aynı zamanda Çekmeköy'de bir yer aldı ve tüm birimleri buraya taşımak için hazırlık yapıyor. Ülkemizin müzik tarihinin en önemli binalarından Harbiye maalesef diğer önemli binalar gibi ya Cumhurbaşkanlığına tahsis edilecek ya da otel olması için özelleştirilecek" dedi.

TRT NE DİYOR?

Konuyla ilgili TRT'den 27.12.2020 tarihinde kamuoyu açıklaması yapılmıştı. Açıklamada "Açıklamamızın son bölümünde yer alan, "Deprem güçlendirme çalışmalarının ardından güvenli çalışma ortamlarının sağlanmasıyla birlikte Harbiye’deki TRT İstanbul Radyo Binamıza ve Ulus’taki kampüsümüze tekrar geri dönülecektir" ifadesine yer verilmişti.

Açıklamanın tamamı şöyleydi:

İstanbul’da bulunan binalarımızın deprem güçlendirme çalışmaları ile ilgili açıklamamız

İstanbul’daki TRT binalarının olası bir depreme karşı nasıl bir refleks göstereceğini görmek adına İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi’nden detaylı bir çalışma yapması istenmiştir.

İTÜ uzmanlarınca hazırlanan 17 Ocak 2020 ve 16 Mart 2020 tarihli raporlarda; TRT Ulus yerleşkesindeki 3 blok ile tarihi İstanbul Radyosu binasının yeterli deprem performansını sağlamadığı belirtilerek güçlendirme çalışmasının zorunlu olduğu raporlanmıştır.

Bu raporlardan hareketle ve özellikle Harbiye binamızdaki tarihi dokunun özenle korunması amacıyla ilgili kurulların izniyle, olası bir depremde TRT binalarının zarar görmemesi ve personelimizin can güvenliğinin sağlanması amacıyla deprem yönetmeliğine uygun olarak önleyici nitelikte güçlendirme çalışmaları başlatılması planlanmıştır.

Tüm bu gelişmeler TRT çalışanlarına kurumsal e-posta aracılığıyla bildirilmiş, ilgili sendikalar da aynı şekilde; güçlendirme çalışmaları, taşınma ve geri dönüş süreçlerine ilişkin soru işaretlerine yer bırakmayacak şekilde detaylı olarak bilgilendirilmiştir.

Harbiye binamızdaki İstanbul Radyosu ana arşivinin TRT Tepebaşı yerleşkesindeki korunaklı özel bir bölüme nakledilmesi planlanmıştır. Ayrıca şunu da belirtmek isteriz ki bu arşivin büyük bir kısmı zaten dijital ortama taşınmıştır.

Basına yansıyan bir görselde yer alan materyaller ise yıllarını radyo çalışmalarına vermiş çalışma arkadaşlarımızın da çok iyi bildiği gibi bazı yapımcıların kişisel arşivleri için dolaplarında tuttukları bantlardır. Yaklaşık 100 civarında olan bu bantlar ana arşiv materyali niteliğinde değildir. Bazıları ise tamamen boştur.

Fotoğrafta yer alan fiş ise ana arşiv kayıtlarına ait olmayıp, bant yayın fişidir.

Deprem güçlendirme çalışmalarının ardından güvenli çalışma ortamlarının sağlanmasıyla birlikte Harbiye’deki TRT İstanbul Radyo Binamıza ve Ulus’taki kampüsümüze tekrar geri dönülecektir.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.