Geçtiğimiz günlerde TRT’de yayınlanan belgeselde, Göbekli Tepe apaçık bir hedef olarak gösterilmiş, putların merkezi olarak lanse edilmiş ve yaklaşık 12.000 yıllık dikilitaşların yıkılışı canlandırılmıştı. Söz konusu belgesel, "kamuoyunun artan tepkisi üzerine", herhangi bir açıklama yapılmadan yayından kaldırıldı.

“HEDEF GÖSTERİDLİĞİNİ İDDAİ EDENLER KÖTÜ NİYETLİ"

Belgeselin yönetmeni ve metin yazarı Hadi Şenol, Odatv’ye yaptığı açıklamada Göbekli Tepe’nin hedef gösterildiği iddialarını reddetti.

“Hiçbir zaman böyle bir niyetimiz olmadığı gibi, böylesi bir ilkellik bizim, eskilerin deyimi ile ‘Meşrebimiz dışı’ bugünkü dille yaradılışımıza uygun olmayan bir davranıştır. O bölge için ‘Hz. İbrahim sorgulaması dışında’ söylediklerimizde şimdi aramızda olmayan kazı başkanı Klaus Schmidt ile yaptığımız konuşmalar ve onun kitabı temel olarak alınmıştır. Belgeselde tarihi olarak arkeolojik olarak bu budur denen hiç bir satırı yokken, hedef gösterme gibi bir şeye saplanılması yalnızca kötü niyetli olunmasından kaynaklanır. Hz. İbrahim’in kitaplı dinlerin çok öncesinde geldiği bilinir. Hatta Tevrat’a göre, Hz. Nuh ile dede torun ilişkisinden söz edilir. Hz. Nuh ve Tufan olayının neolitik dönemde gerçekleştiğini dile getiren bilim insanları da var”

GÖBEKLİ TEPE'NİN , HZ. İBRAHİM'İN YIKTIĞI PUTLARIN BULUNDUĞU TAPINAK OLDUĞU BELİRTİLDİ 

TRT’de yayınlanan belgeselde, Urfa’da bulunan ve dünyanın bilinen en eski anıtsal yapısı olan Göbekli Tepe’nin, Hz. İbrahimin putları yıktığı yer olabileceği belirtilmişti. Diyarbakır Valiliği, TRT ve Kalkınma Bakanlığı desteği ile “Diyarbakır kültürel mirasının tanıtımı” projesi adı altında hazırlanan “Suların, Ateşin ve Taşların İmparatorluğu” isimli belgeselde, insanlık tarihinin en önemli yapılarından Göbekli Tepe’nin, Hz İbrahim’in yıktığı putların bulunduğu tapınak olduğu belirtildi.

Belgeselin yayınlanmasının ardından, başta arkeologlar olmak üzere birçok insan, Göbekli Tepe’nin hedef gösterildiğini, Hz İbrahim’in yaşadığı dönem ile Göbekli Tepe’nin inşa edildiği dönem arasında bin yıllar olduğunu dile getirdi ve tepki gösterdi. Programda ayrıca Göbekli Tepe’deki dikilitaşların yıkıldığını gösteren bir animasyon da yer alıyordu.

Belgeselde şu sözlere yer verilmişti: “Göbekli Tepe’de yer alan heykellerin Hz. İbrahim’in babası Aser’in yapmadığını kim söyleyebilir ki? Hz. İbrahim’in kırdığı putların yer aldığı tapınağın Göbekli Tepe olmadığını ileri sürebilir miyiz?”