Meteoroloji Genel Müdürü Volkan Mutlu Coşkun, Orta Akdeniz'de oluşan tropik fırtınanın yön değiştirdiğini ve Marmara'nın batısı ile Kıyı Ege'de beklenen beklenen rüzgarın şiddeti ve yağışın "bir miktar azalmasının" beklendiğini açıkladı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Perşembe günü yaptığı açıklamada Orta Akdeniz'de bir alçak basıncın oluşmaya başladığını ve tropik fırtınaya dönüşebileceğini söylemiş ancak yönü ve şiddetine yönelik tahmin yapmanın zor olduğunu belirtmişti.

Dün ise yapılan son tahmin modellerine göre, kasırganın Pazar günü Türkiye'nin Batı bölgelerini etkileyeceği anlaşıldı ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü web sitesinden yaptığı üç açıklamayla fırtına ile yağmur uyarısı yaptı.

Meteoroloji dün yayımladığı uyarılarda, Ege Bölgesi ve Marmara'nın batısında şiddetli fırtına ve aşırı yağış beklendiğini söyledi. Ancak bugün yapılan açıklamalarda, fırtınanın Türkiye'ye ulaştığında "kısmen" hız kesmiş olacağı belirtildi.

Başta Ege Bölgesi olmak üzere birçok ilde bir dizi önlem alındı.

METEOROLOJİ NERELER İÇİN NE UYARISI YAPTI?

Meteoroloji Genel Müdürü Coşkun, fırtınanın yön değiştirdiğini ve Mora Yarımadası üzerinden Ege Denizi'ne ulaşmasının beklendiğini söyledi.

Coşkun yaptığı yazılı açıklamada, yarın Türkiye'nin batı kıyılarına ulaşması beklenen fırtınanın "şiddetini kısmen azaltarak kuzeye yöneleceğinin" tahmin edildiğini belirtti.

Coşkun, "Bu sebeple Marmara'nın batısı ve Kıyı Ege'de beklenilen rüzgar şiddeti ve yağış miktarının bir miktar azalması bekleniyor. Muğla, Aydın, İzmir ve Balıkesir'in batı kıyı ilçeleri, Çanakkale ve Edirne'de Pazar günü rüzgar hızının 70-90 km/saat, yağış miktarının ise m2'ye 50-75 kg civarında gerçekleşeceği, ancak Ege denizinde açıklarda rüzgar hızının 100 km/saat ve üzerinde eseceği, yağışın ise metrekareye 100 kg üzerinde meydana geleceği tahmin ediliyor" dedi.

Açıklamada, özellikle çiftçi, denizci, balıkçı ve bölgede yaşayanların yapılan uyarıları takip etmeyi sürdürmeleri istendi.

Meteroloji Genel Müdürlüğü, tropik fırtınayla ilgili dün üç uyarı birden yayımlamıştı ve kasırganın Pazar günü sabah saatlerinde Kıyı Ege'den Türkiye'ye giriş yapacağı belirtilmişti.

Önceki tahminlerde, rüzgarın Pazar sabahı Güney Ege, Kuzey Ege ve Marmara'nın batısında 60-80 kilometre hızla esmesinin ve Kıyı Ege'de de 90-120 kilometre hıza sahip şiddetli fırtına görülmesinin beklendiği ifade edilmişti.

Sistemin etkileyeceği yerler olarak İzmir, Muğla, Aydın, Manisa, Çanakkale, Balıkesir, Tekirdağ, Kırklareli, Edirne ve İstanbul olarak sıralanmıştı.

OLUŞAN SİSTEM NEDİR?

Akdeniz'de oluşan tropik fırtınaya Medicane kasırgası adı veriliyor. Bu, Akdeniz'e özgü bir hava olayı ve en sık Eylül'den Ekim geçiş dönemlerinde görülüyor.

Bu sistem, deniz üzerinde oluşuyor. Akdeniz'de de iki noktada ortaya çıkıyor.

Bunlardan ilki Fransa'nın güneyi ile İspanya'nın doğu kıyıları. Diğeri de İtalya ile Yunanistan arasında kalan İyon Denizi'nin olduğu bölge.

Türkiye'yi de vurması beklenen kasırga, İyon Denizi'nde oluştu. Uzmanlar, iklim değişikliği nedeniyle sistemin etki alanının da genişlediğine dikkat çekiyor.

Bu sistemler deniz suyu sıcaklığıyla besleniyor. Bu nedenle de denizin üzerine dolaştıkça gücünü artırıyor.

Bu sistem, kuvvetli yağış ve şiddetli fırtınayı beraberinde getiriyor.

Meteoroloji uzmanları, sistemin Yunanistan anakarası üzerinden geçtiği için şiddetinin nispeten azalarak Türkiye'ye ulaşacağını söylüyor.

HANGİ ÖNLEMLER ALINDI?

Kasırga uyarısının yapılmasının ardından özellikle Ege ve Marmara bölgelerinde bir dizi önlem alındı.

İlk tahminlere göre, fırtınanın en çok etkilemesi beklenen şehir olan İzmir'de Büyükşehir Belediyesi itfaiye, İZSU, İtfaiye, Fen İşleri ve İZBETON gibi ilgili birimlerini 24 saat görev yapacak hale getirdi ve nöbetçi ekipler görevlendirileceğini açıkladı.

İzmir Valiliği İl Afet Acil Durum Yönetimi Merkezi'nde kriz masası oluşturuldu ve 17 maddelik önlem ve uyarı listesi hazırlandı. Tüm kamu kurum ve kuruluşlarına 17 maddelik önlem listesi hazırladı.

Ayrıca kentteki tüm kamu kurum ve kuruluşlarına resmi yazı gönderilerek, Afet ve Acil Durum Müdürlüğü personelinin tüm izinleri 2 Ekim Salı gününe kadar iptal edildi.

Valilik'ten yapılan açıklamada, araçların varsa garajlara, yoksa da bina, ağaç, duvar ve çitlerden uzağa park edilmesi, balkon ve çatılarda sabitlenmemiş malzeme ve eşyaların güvenli hale getirilmesi ve dışarı çıkıldığında bina ve ağaçlardan uzak durulması gerektiği belirtildi.

Aydın'da dokuz acil müdahale noktası oluşturulurken, Balıkesir'de de mevcut yağmur suyu menfez ve ızgara kanalizasyon hatlarında taşmaların meydana gelmemesi için temizlik çalışmaları yapıldı.

Aydın'a bağlı Kuşadası'nda da Liman Başkanlığı, 29-30 Eylül'de teknelerin denize açılmasını yasakladı.

Meteoroloji 1. Bölge Müdürlüğü İstanbul Bölge Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi'nden yapılan açıklamada da Marmara'da rüzgarın Pazar sabahtan itibaren kuzey ve kuzeydoğu, pazartesi sabahtan itibaren de güneybatıdan saatte 50-75 kilometre hızla fırtına, zaman zaman saatte 90 kilometreyle kuvvetli fırtına şeklinde esmesinin beklendiği belirtildi.

Bununla birlikte İstanbul için riskin çok büyük olmadığı ifade edildi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, yaptığı açıklamada, ilk etkilenecek bölgenin Ege'nin güney kesimleri ile Marmaris, Fethiye ve Antalya'nın batısı olacağını söyledi.

Tek, "İstanbul ve Marmara için çok büyük riskler gözükmüyor. Marmara'nın daha çok güney kesimlerinde bu riskli hava kendini gösterecek, daha çok da yağışlar şeklinde özellikle Çanakkale, Balıkesir ve Bursa illerinde kuvvetli yağışlar oluşturması çok kuvvetle muhtemel. İstanbul'da yine yağmur şeklinde yağış alacak yerler arasında. İstanbul'da fırtına oluşmayacak" dedi.

Kaynak: BBC Türkç