İMC TV muhabiri Michelle Demishevich, uğradığı transfobik saldırı nedeniyle açtığı davayı kazandı. Demishevich’e sözlü ve fiziksel şiddet uygulayan D.T. 2 bin lira karşılığı 120 gün adli para cezasına çarptırıldı.

Türk Ceza Kanunu nefret suçlarını kapsamadığı için, D.T. “kasten yaralama” suçundan cezalandırıldı.

bianet’e konuşan Demishevich, maruz kaldığı transfobinin farklı bir ceza maddesinden olsa da cezalandırılmasından memnuniyetini dile getirirken, bu kararın emsal olabileceğini vurguladı. “Artık sokakta herhangi biri bana ‘aa travesti’ dediğinde, cezası 2 bin lira” diye konuştu.

“Trans kadınların yaşadığı zorluklar hiçbir şekilde hukuki karşılığını bulmuyordu. Şikayetçi olmak için karakola gittiğimde bile şiddet gördüm. Biz trans kadınlar devletin her kademesinde, sokakta şiddet görüyoruz. Bu şiddetin derecesi de giderek artıyor.

“Şikayetçi olduğum kişi kabul etmese de burada bir suç var. Kaynağı da nefret, transfobi...

“Bu karar, transların herkes gibi eşit haklara sahip olduğu yönünde emsal bir karar olarak değerlendirilebilir.

“Bu bir başlangıç, ben bir şeylerin değişeceğine inanıyorum. Beni davada 20’yi aşkın avukat savundu. Bundan sonra avukat arkadaşlarımızla birlikte trans cinayetlerindeki tahrik indirimlerine karşı çalışmalarımıza yoğunlaşacağız.”

NE OLMUŞTU?

2011’de Ramazan ayında sokakta köpeğini gezdiren Demishevich, D.T. adlı kadının sözlü sataşmasına “Lütfen saygılı olur musunuz?” diyerek cevap verdi ve “Sen kimsin ben sana saygı gösterecekmişim! Erkek misin, kadın mısın?” cevabıyla karşılaştı.

O sırada yakındaki iftar çadırından çıkan iki kişi, Demishevich’i iki kolundan tutup hareketsiz bırakınca, D.T. Demishevich’i plastik bir sandalyeyle vurarak darp etti.

Demishevich polis ekiplerini çağırdı. O sırada olay yerine gelen D.T.’nin ağabeyi “Sizin ne bok olduğunuzu ben çok iyi biliyorum” diyerek Demishevich’e yumruk atmaya yeltendi ancak polisler tarafından engellendi.

Ardından şikayetçi olmak için Şişli Polis Merkezi’ne giden Demishevich, burada da hakaret ve kötü muameleye maruz kaldı. Kanlar içinde olduğunu söyleyen Demishevich, rapor almak ve tedavi için hastaneye gitmek istediğini ancak “Ne raporu be! Bıktım sizden” diyen polis amirince uzun süre bekletildiğini anlattı.

Avukatının gelmesi üzerine, polislerin kendisine “PKK’lı avukat tutmuşsun” dediğini belirten Demishevich, uğradığı saldırı hakkında dava açtı. (Bianet)