İstanbul Valiliği tarafından 19 ve 26 Haziran günlerinde LGBTİ’lerce yapılmak istenen Onur Yürüyüşleri'nin yasaklanması sonrası Taksimabluka’ altına alındı.

Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesi'nde polis geniş güvenlik önlemleri alırken,Taksim Meydanı'nda Cumhuriyet Anıtı'nın çevresi bariyerler ile kapatıldı.

Ayrıca Taksim Meydanı'na çok sayıda çevik kuvvet polisi sevk edildi.

Meydanın çeşitli yerlerine de TOMA' lar konuşlandırıldı.

İstanbul Valiliği, “Vatandaşlarımızın güvenliği ve kamu düzeni gözetilerek anılan günlerde bu yönde bir toplantı ve gösteri yürüyüşü tertip edilmesine izin verilmeyecektir” sözleriyle 19 Haziran’da düzenlenecek Trans Onur Yürüyüşü’ne ve 26 Haziran’daki LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’ne izin verilmeyeceğini duyurmuştu.

TOPLANMA BAŞLADI

Yürüyüş için aktivistler toplanmaya başladı. Ancak yürüyüşü organize eden İstanbul LGBTİ’nin bulunduğu sokağın başında ve sonunda da TOMA ve polisler bekliyor.




PROVOKASYON GİRİŞMLERİ

İstiklal Caddesi üzerindeki Atlas Pasajı’nın önünde ise 20 kişilik bir erkek grubu polisler tarafından uzaklaştırıldı. Polis gruba “Merak etmeyin biz önlem aldık, yaptırmayacağız” dedi.

Divan Kavşağı’nda toplanarak tekbir getiren 11 kişilik bir başka grubun etrafı da yine polis tarafından çevrildi. Türk bayrağı açarak Taksim’e yürümek isteyen gruptakiler polis tarafından gözaltına alındı.

POLİS SALDIRISI

Polis İstanbul LGBTİ'nin önündeki basın açıklamasına saldırdı, gazetecileri sokaktan çıkarıyor. 

Polis basın açıklamasını okuyan aktivist Kıvılcım Arat'ın mikrofonuna vurdu. Gözaltına almaya çalışıyor.


Polis, Taksim’de düzenlemek istenen 7. Trans Onur Yürüyüşü öncesi basın açıklaması yapan LGBTİ aktivistlerine saldırdı.
 
Kaos GL'nin aktardığı bilgiye göre polis, Mis Sokak'ta plastik mermi ve biber gazı kullandı. Gözaltılar var.



Polis, İstiklal Caddesi ve çevresinde grupların bir araya gelmesine izin vermezken, bir kişi gökkuşağı bayrağını yakarken görüntülendi.