Mecidiyeköy'de yıkılan Ali Sami Yen Stadı'nın arazisine Torunlar Holding tarafından yaptırılan rezidans inşaatında, işçileri taşıyan asansör 14. kattan zemine çakıldı. 10 işçi hayatını kaybetti.

AKP'ye yakınlığıyla bilinen Torunlar İnşaat, Torun Center projesi'ni "modern hayatın tüm taleplerine cevap verebilecek özelliklerle" tanıtırken, iş güvenliğinde ise sınıfta kaldı.

Aynı inşaatta Nisan ayında meydana gelen iş cinayetinde 19 yaşındaki işçi Erdoğan Polat inşaat sepetinin halatının kopması sonucu yaşamını yitirmişti.

Sendika.org'un haberine göre TOKİ’den alınan arsada Torun Yapı-Kapıcıoğlu ortaklığında yapılan Torun Center, yürütmeyi durdurma kararı verilen ve iptal kararlarını aşmak için küçük değişikliklerle hazırlanan yeni plan-projelerle devam eden inşaatlardan biriydi.

İnşaat devam ederken CHP Şişli Belediye Meclisi üyelerinin İstanbul 2. İdare Mahkemesi’nde açtığı davada, 2 Nisan 2010’da tasdik edilen imar planına 17 Mart 2011’de yürütmeyi durdurma kararı verilmişti. Kararda, bodrum katların emsale dahil edilmediği planda, 2.50 olan emsalin bu şekilde 4.50’ye yükseltildiği ve inşaat hakkının yüzde 80 artırıldığı tespit edilmişti. Mahkeme hukuka aykırılık olduğunu, uygulamaların gerçekleşmesi halinde, telafisi güç ve olanaksız zararlar doğuracağını bildirmişti.

Karara ilişkin TOKİ yetkilileri, mahkemeye itirazda bulunarak “Mahkeme buna karşın yürütmeyi durdurma kararında ısrar ederse Danıştay’a gideriz. Oradan da sonuç alınmazsa, iptal gerekçelerini dikkate alarak yeni bir plan hazırlığına gireriz” demişti.

İnşaatı bu yıl bitirmeyi hedefleyen ortaklardan Aşçıoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu, kararla ilgili “Deli olmamak işten değil. Bu ülkede yatırım yapmak ne kadar zor! Bu işe yürütmeyi durdurma kararı verecek kadar adaletsiz bir adalet sistemi olduğunu düşünmüyorum. Adalete güveniyorum” demişti.

Aziz Torun da inşaatın bir an önce bitmesi gerektiğini vurgulamıştı: “Maalesef yazık oluyor. Zaman kaybı oluyor. Bu işin uzaması durumunda çok etkileniriz. Projemiz hazır. Satışa çıkacaktık”

TOKİ’nin yürütmeyi durdurma kararına itirazı, Mayıs 2011’de İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’nce reddedilmişti. Ancak imar planına yürütmeyi durdurma kararı veren İstanbul 2. İdare Mahkemesi, TOKİ’nin açtığı yeni dava sonucu 15 Temmuz 2011’de, plandaki revizeyi öne sürerek “dava konusuzdur” dedi. Mahkeme, yürütmesini durdurduğu 2 Nisan 2010 tarihli kararın, 16 Şubat 2010 tarihli planlara yapılan itirazların kısmen değerlendirilmiş hali olduğunu ileri sürerek bu kararı vermişti. Oysa hukuka aykırı maddeler revize planda da vardı. Bu kararın bozulması için Meclis üyeleri konuyu Danıştay’a taşımışlardı.

ERDOĞAN'IN İMAM HATİP'TEN ARKADAŞI

Ali Sami Yen’in arsasını, TOKİ’den yaklaşık 1 milyar TL’ye satın alan Aşçıoğlu şirketi, arsayı daha sonra Tayyip Erdoğan’ın İmam Hatip’ten okul arkadaşı Aziz Torun’un şirketine satmıştı. Torun Yapı ve Kapıcıoğlu ortaklığında inşa edilen projede planlanan iki rezidans ve biri ofis olmak üzere üç kulenin yapımının bu yıl bitirilmesi hedefleniyordu.

Asansör kazasının yaşandığı Torun Center'ı inşa eden Torunlar Şirketler Grubu'nun sahibi Mehmet Torun, Forbes’in 2013’te yayınladığı en zengin Türkler listesinde 580 milyon dolarlık servetiyle 78’inci sırada yer aldı.

1977 yılında kurulan Torunlar Grubu, kısa sürede Türkiye gayrimenkul piyasasının önde gelen isimleri arasına girdi. 1996 yılına kadar orta düzeyde bir şirket olan firma, aynı yıl kurulan Toray İnşaat ile adeta çağ atladı. İnşaa ettikleri ilk alış veriş merkezi olan Bursa Zafer Plaza’yı 3 yıl gibi bir sürede bitiren firma, 1997 yılında Avrupa ve Ortadoğu’nun en büyük toptantıcısı olarak lanse edilen GİMAT’la ortaklığa giderek gıda sektörüne de girmiş oldu. Özellikle bu yıllarda şirketin şeker ithalatı dönemin medyasına da yanmıştı.

2004 yılında geliştirilen ve açılan Antalya Deepo Outlet Center ve 2005 yılında Marmaris Netsel Marina içinde % 44.6 hisselik ortaklık, firmanın 2000′li yıllara başarılı girmesini sağladı.

2007 yılında Korupark Alışveriş Merkezi’ni açan şirket bu girişimi ile konut kompleksleri konusunda portföyü genişletti. 2008 yılındaki Nishistanbul, ardından 2010 yılında, Torium İstanbul girişimleri firmanın sektördeki bilinirliğini artırdı.