Aydın’ın Çine ilçesinde binlerce köylüyü kendi topraklarında işgalci hale getiren tapu sorunu yeni bir skandalla gündemde. AKP’li vekillerin sorununuzu çözdük söylemlerinin ardından Tapu Kadastro görevlileri eliyle dağıtılan yeni tapuların da eskisi gibi geçersiz olduğu ortaya çıktı. Köylüler, şimdi geçersiz tapuları büyük bir törenlerle şenlik havasında dağıtan yetkililere ve hükümete ateş püskürüyor.

7 KÖY BİR GECEDE MERA OLDU

7 köyde yaşayan yaklaşık 4 bin kişiyi etkileyen sorun 1952 yılında arazilerin tapuya mera olarak yazılmasıyla başladı. Daha sonra 1988-1991 yıllarında, 2981 sayılı İmar Affı Yasası ile mera olan bu araziler köylülere satıldı. Aradan yıllar geçtikten sonra 2009 yılında hazine meraların köylülere satışının yanlışlıkla yapılmadığını ileri sürerek tapu iptal davası açtı. Mahkeme, “Arazilerin artık mera vasfını yitirdiği, köy mücavir alanları içerisinde kaldığı” yönlü bilirkişi raporuna rağmen yaklaşık 800 tapunun iptali ile sonuçlandı. Çine’de, tıp fakültesi, kredi yurtlar kurumu gibi birçok devlet kurumunun tapuda mera olarak geçen yerler üzerine kurulmuş olduğu gerçeğini dile getiren köylülerin avukatı Hicran Danışman, geçtiğimiz yıllarda Çine’de bu sorunla ilgili yapılan halk toplantısında “Burada asıl sorulması gereken ‘Hukuk kimin için?’ sorusudur. Hukuk toplum için değil mi? Zenginler, sermaye için bir gecede yasa çıkarılabiliyor, binlerce köylü için neden çıkarılmasın? Çözüm, kısacık bir düzenlemede ki bu sorun ortaya çıktığı günün hemen ertesinde bu düzenleme yapılarak çözülebilirdi” demişti.

TORBA YASADAN SON ANDA ÇIKARILDI

Aylarca eylem yapan binlerce köylünün tepkisi üzerine torba yasa görüşmelerine eklenen bir madde Çine’li köylülerin sorununu çözüyordu. Köylülerin mağduriyetini giderecek olan maddenin komisyondaki görüşmeleri sırasında maddenin başka konularda da emsal teşkil edebileceğine yönelik eleştiriler gündeme getirildi. Köylülerin avukatı Danışman, yasa maddesinin muhtemelen bu eleştiriler sonrası son anda torbadan çıkarıldığını, TBMM’deki görüşmelerde gündeme getirilmediğini belirterek, “Dolayısıyla binlerce Çine köylüsünü ilgilendiren yasa çıkmadı. Buna karşın geçtiğimiz günlerde törenlerle yeni tapu dağıtıldığı haberlerine açıkçası şaşırmıştım. Çünkü yasal olarak değişen bir şey olmamıştı. Şimdi köylerden dağıtılan tapuların sahte, eskisi gibi geçersiz olduğu haberleri geliyor. Durumun aydınlığa kavuşması içen köylere gideceğim” dedi.

SEÇİM ÖNCESİ AKP KANDIRMACASI

Tapu mağdurlarından Kahraman Köylüleri, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü personeli tarafından dağıtılan yeni tapuların eski tapulardan hiçbir farkının olmadığını belirterek “AKP seçim öncesi milleti kandırmaya çalışıyor” diye tepki gösterdiler.

Köylülerden Mehmet Emin Çırak, yeni tapuları veren yetkililerin kendilerine bunların geçersiz olduğuna dair bir şey söylemediğini aktararak, yetkililerin seçim yatırımı için bakkal dükkanından şeker, un dağıtır gibi tapu dağıttıklarını söyledi. Köy Muhtarı Abdülkadir Akalın, yeni tapuları ellerine alan köylünün artık sorun çözüldü diye sevindiğini belirterek, oysa tersine mahkemenin devam ettiğini ve tapuların geçersiz olduğunu öğrendiklerini dile getirdi. (Evrensel)