Toplum ve Kuram dergisinin düzenlediği söyleşilerin bu haftaki, "Merkeziyetçilik Çatırdarken Özerkliği Konuşmak: Çetin Gürer'le Kürt Meselesi ve Özerklik" konulu söyleşisinde, 'özerkliğin temel hedefleri' üzerinde duruldu ve 'fiili bir durum' yaratmanın araçlarının neler olabileceği tartışıldı.

Söyleşiye konuşmacı olarak katılan Çetin Gürür, özerkliğin işlerlik kazanması için coğrafya ve nüfus unsurlarının temel önemde olduğunun altını çizdikten sonra, özerkliğin temel hedeflerini ise şöyle sıraladı:

"Özerkliğin, barışı tesis etmesi; kendi yasasını yapabileceği kurum ve araçlara sahip olması; kültürel asimilasyona karşı korunması; ekonomi ve refah seviyesini yükseltmesi ve güvenlik-öz savunma durumunu yaratması gerek."

Gürür, Meksika'daki Zapatistlerin özerklik deneyiminden örnek vererek devam ettiği konuşmasında, Türkiye'de Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK) 2011 yılında ilan ettiği 'Demokratik Özerkliğe' dikkati çekerek, bunun salt bir 'özerklik' ilanından farklı olduğuna; 'Demokratik Özerklik' kavram ve ilanının 'özgün' tarafları olduğuna dikkati çekti. 

Gürür, Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) adı altında düzenlenen operasyonların altında da bu 'özerklik' tartışmasının aranması gerektiğini belirterek şunları söyledi:

"KCK tutuklamaları tamamen ideolojiktir. Nedeni ise 'özerklik' ve 'demokratik özerklik' tartışmaları ve ayrımındaki 'demokratik' vurgusundan kaynaklıdır. Buradaki 'demokratik' vurgusu, devletin ön gördüğü 'özerklik' tanımından farklıdır. Bu da çatışmanın önemli nedenlerinden biridir."    

Söyleşide konuşmacı Gürür ile katılımcı dinleyiciler arasında 'özerklik' tartışmalarında üzerinde en çok durulan konu ise, "öncelikli faaliyetlerden birinin 'fiili meclislerin' açılmasının faydalarının olabileceği" noktasında oldu. (BA)

Fotoğraf: Serkan Aktaş