Gezi Parkı direnişi sırasında polisin TOMA'lardaki suya karıştırdığı, mavi bidonda yer alan sıvı maddeden yetkililerden hala net bir açıklama gelmemişken, Taksim direnişçileri bu gün aynı maddeyi yine bedenlerinde gördü.

Gezi Parkı olaylarında hayatını kaybedenler için Taksim Dayanışması'nın yaptığı çağrı üzerine binlerce saat insan 19.00 sıralarında ellerinde karanfillerle Taksim Meydanı'nda toplandı. 

‘Her yer Taksim, her yer direniş’ sloganları atarak bir araya gelen direnişçiler Gezi Parkı olaylarında hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşu yaptıktan sonra ellerindeki karanfilleri Taksim meydanına bırakırken Taksim Dayanışmasından oluşan bir temsilci grubu da Gezi Parkı'na girerek karanfil bıraktı. 

Geçen hafta yaşanan müdahalenin ardından Gezi Parkı'nın son halini görmek isteyen BDP 'li vekiller Sebahat Tuncel, Sırrı Sürreya Önder ile Ertuğrul Kürkçü’nün de aralarında bulunduğu bir grup da parka girerek son durumu inceledi.
EYLEME POLİS SALDIRDI

Karanfilli direnişçilerin sayılarının artması üzerine Gezi Parkı'nda bekleyen polis eylemcilere "trafiği kapattıklarını ve dağılmaları" yönünde anons yaptıktan sonra 20 dakika süre tanıdı. Bu anonsun ardından eylemcilerin Taksim Meydanı'nı boşaltmaması üzerine polis müdahaleye başladı. Polis önce küçük gruplar halinde meydandaki eylemcileri kalkanlarını kullanarak Taksim Meydanı'ndan çıkarmaya çalıştı. Ancak polisin müdahalesi karşısında insan zinciri oluşturan eylemciler pasif direniş sergileyerek polis müdahalesini durdurmaya çalıştı. 
Bu fotoğraftaki eylemcinin beline isabet eden gaz kapsülü nedeniyle iki kemiği kırıldı. 
Taksim İlkyardım Hastanesi'nde tedavi görüyor.

Eylemcilerin pasif direniş sergilemesi sonucunda devreye giren TOMA'lar meydanda toplanan binlerce eylemciyi tazyikli su sıkarak dağıtmaya çalıştı. Polisin sert müdahalesi karşısında ara sokaklara dağılan eylemciler zaman zaman polisle tartışırken meydandaki kalabalık ise polisin müdahalesini diyalogla durdurmaya çalıştı. Eylemde en ilginç görüntü ise eylemcilerin kendilerine müdahale eden polise karanfil atarak tepki vermesi oldu. Öte yandan eylemcilerden bir grubun polis barikatı önünde durarak, ‘Polise mesai, polise sendika’ sloganı atması da dikkat çekti. 
Saat 22.30 sıralarında polis müdahalesi nedeniyle yaralanan 30'dan fazla eylemci vardı. Bunların önemli bir bölümü TOMA'lardan sıkılan ilaçlı gazlar nedeniyle vücudunda yanık oluşanlar.

Kaynak: Radikal
Fotoğraflar: İdris Emen