TMMOB, Torba Yasa'yla denetim yetkisinin ortadan kaldırmasının ardından sahte mimar ve mühendislerin artacağına dikkat çekiyor.

TMMOB'un verdiği bilgiye göre, özellikle 2010'dan itibaren sahte diploma ve denklik belgelerinde artış yaşandı.Odalar yaklaşık 500 sahte diploma tespit etti. Bunlardan 50'si mimar, 55'i inşaat mühendisi, 37'si elektrik mühendisi, geri kalanları da farklı mühendislik dallarından. Sahte diplomalılar en çok inşaat sektörünün yoğun olduğu İstanbul, Bursa, Ankara gibi şehirlerde ruhsat almış.

"YÖK'TEN ONAYLI SAHTE DİPLOMALAR"

Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhçu, son düzenlemeyle sahte diplomalıların önünün açılacağını söylüyor.

"Birçok kişi farklı okullardan sahte diploma ve denklik belgeleri alıp YÖK'e onaylattı. Özellikle Kıbrıs'tan sahte denklikler alındığı ortaya çıktı. Bu insanlar mimarlık ve mühendislik projelerine imza atarak ruhsat aldılar ve inşaatlar yapıldı.

"İÇLERİNDE ÇOK ÖNEMLİ İSİMLER DE VAR"

"Tespit ettiğimiz 50 mimar hakkında hukuk girişimde bulunduk; bir kısmı hapis dahil cezalar almıştı. Bunların içinde Kartal Belediyesi meclis üyesi AKP'li bir kişi vardı. Bu kişi istifa ettirilip mimarlık mesleği elinden alındı. Yine Bursa'da en büyük müteahitlik firmasının iki çocuğu benzer şekilde ruhsat almışlardı.

"KİM DENETLEYECEK?"

"Sahte mimar ve mühendislerin engellenmesi için YÖK güvence değil; hala yetkisiz kişilere diploma veriyor. Bu nedenle YÖK'e açtığımız davalar devam ediyor. Son düzenlemeyle de projeler ve mimarlar denetime tabi olmayacağı için sahte diplomalıları takip etme ve onların aldıkları ruhsatları izleme olanağı ortadan kalkmış olacak."

"YAPI GÜVENLİK SORUNU ARTACAK"

Muhçu, özellikle deprem riskinin olduğu Türkiye'de zaten ciddi bir yapı güvenliği sorunu olduğunu belirterek vatandaşların yaşayacağı sıkıntıları şöyle anlattı:

"Denetimi yapılmayan yapılarda yapı üretiminden, depreme karşı dayanıklılık, yangından su baskınına kadar bir sürü güvenlik boşluğu yaşanacak.

"Herhangi bir AVM'de yangın merdiveninin düşünülmemesi gibi daha önce de yaşanan çeşitli faciaların artması muhtemel.

"Sahte zemin emniyet raporları, yapının çevreyle ilişkilerinin doğru kurgulanması, yapının sağlamlığıyla ilgili ciddi zafiyetler söz konusu olabilir."

Muhçu, iktidarın son düzenlemeyle kentsel dönüşüm adı altında sürdürülen kentlerin kimlik, tarih, kültür, doğa değerlerini insanların yaşam alanlarını ortadan kaldıran operasyonlarının önünde engel gördüğü odaları işlevsizleştirmeyi amaçladığını vurguladı. 

''BAKANA İLETMİŞTİK''

TMMOB Genel Sekreteri Hakan Genç, altı ay önce Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile yapılan görüşmede sahte diplomalıların önüne geçilmesi gerektiğini söylediklerini hatırlattı ve ekledi:

"Son düzenlemeyle bundan sonra bizim sahte diplomalılardan haberdar olmamız mümkün değil." (BİANET)