Oyuncu, yönetmen, çevirmen ve yazar Yılmaz Onay 80 yaşında yaşamını yitirdi. “Filmatik” ve “Oyun Değil” kitaplarının yazarı, aynı zamanda yönetmen ve çevirmen olan Onay özellikle Bertolt Brecht uyarlamaları ile tiyatro izleyicisinin beğenisini kazanan oyunlara imza atmıştı.

Oyuncu olarak tiyatroya başlayan Yılmaz Onay, ilk deneyimlerini öğrencilik yıllarında İTÜ Tiyatrosu, Genç Oyuncular gibi oluşumlarda kazandı. Bir dönem Ankara Deneme Sahnesi’nde çalışıp, ilgi alanını oyunculuktan yönetmenliğe çevirdi. Ankara Sanat Tiyatrosu’nda yönetmenlik yaptı. Çağdaş Sahne’nin kurulmasında yer alarak, sahneleme çalışmalarını yurt dışında da Hollanda ve Almanya’da sürdürdü. Onay daha sonra yönetmen ve yazar olarak sanat hayatına devam etti.

12 Eylül’de sıkıyönetim mahkemeleri tarafından yargılandı. Bu dönemden sonra bir süre serbest çalışmayı tercih eden Onay, yönetmen ve yazar olarak sanat hayatına devam etti. Toplumcu gerçekçi bir tiyatro adamı olan Yılmaz Onay, Türkiye’de epik tiyatronun öncülerindendir.

Toplumcu gerçekçi bir tiyatro adamı olan Onay, Türkiye’de epik tiyatronun öncülerindendi. Oyun kitapları yazmanın yanında, Bertolt Brecht, işçi tiyatrosu ve diğer çeşitli konular üstüne kuramsal kitaplar da yazdı, çevirdi ve tiyatroya uyarlamaları yaptı. Oyunları Devlet Tiyatroları’nda da sergilendi.

Romanı “Yazılar Filmatik” ve tiyatro oyunu “Sanatçının Ölümü” filme çekildi. Onay’ın, Hans Fallada’nın, “Küçük Adam N’oldu Sana” romanından uyarladığı ve AST’ta sahnelediği oyunu Timur Selçuk’un ‘Ekonomi Tıkırında’ şarkısıyla ünlenmiş ve protest müzik tarihinde de yerini almıştı.