İngiliz Times gazetesi, Türkiye’nin PKK’ye yönelik saldırılarının feci boyutta tehlikeli olduğunu belirterek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın derhal geri adım atmaya çağırdı.

PKK lideri Abdullah Öcalan’a atıfta bulunularak başlayan yazıda, Öcalan’ın tutuklu bulunduğu İmralı adasının 10 yıldır Türkiye siyasetinin en gizemli odak noktalarından birini oluşturduğu belirtildi.

Öcalan’ın 20 yıl süren savaşın ardından, İmralı’dan hükümet ile kırılgan bir uzlaşıyı tasarladığı, ancak geçen haftasonu yapılan “delilik” ile bu özenli çalışmanın yerinden söküldüğü yorumu yapıldı.

"Türkiye’nin Kürt sorununda yaşadığı ilerlemeyi sarsacak olsa bile sınırında IŞİD’e karşı koyabilen tek ‘payanda’ya yönelik savaşa girişmesinin nedenlerini anlamak ne yazık ki zor değil," diyen Times, operasyonlar için, "Zamanlama daha kötü olamazdı" dedi.

BBC Türkçe servisinin aktardığına göre, Türkiye’nin PKK hedeflerine yönelik yaptığı hava saldırıları Times'ın yazısında “delilik” olarak tanımlanırken şu ifadelere yer verdi:

“Geçtiğimiz 18 ayda sahada IŞİD’e yönelik en etkili mücadeleyi veren, PKK’ya yakın Suriyeli Kürt güçleri YPG ve Erbil’den yönetilen peşmerge güçleri oldu. Kürt saflarını zayıflatmak sadece IŞİD’in kuzeyde ele geçirdiği yerleri genişletmesine ve gücünü pekiştirmesine, güneyde de Bağdat’a yaklaşmasına yardımcı olur. Bombardıman ayrıca Turkiye’deki Kürtlerle güvenlik güçleri arasındaki ufak boyutlu çatışmaları alevlendirip bunu kanlı ve korkunç bir cehenneme dönüştürebilir.”