Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) sokağa çıkma yasakları sırasında en az 1 milyon 377 bin kişinin etkilendiğini, sağlık ve yaşam haklarının ihlal edildiğini açıkladı.

TİHV Dokümantasyon Merkezinin verilerine göre, 16 Ağustos 2015’te ilan edilen ilk yasaktan bu yana 42’si çocuk, 31’i kadın, 30’u 60 yaş üstü en az 224 sivil öldürüldü.

Bugünkü açıklamada yasaklar ve operasyonların farklı bir evreye girdiği ifade edildi:

“Yasakların uygulanış biçimindeki değişim, ilân edilen bölgelerin kapsamındaki genişleme, ilân sürelerinin yine ucu açık olmakla birlikte yapılan askerî sevkiyat  yapısı ve hükümet ile devlet yetkililerinin sertleşen söylemleri göstermektedir ki, 11 Aralık 2015 tarihi itibariyle özellikle belirli bölgelerde daha ağır, farklı bir sürece girildi.”

3 İLÇEDE 142 ÖLÜM

11 Aralık 2015’te Diyarbakır’ın Sur ve 14 Aralık 2015 tarihinde Şırnak’ın Cizre ilçelerinde yasaklar halen sürüyor. Şırnak, Silopi’de ise yasak gündüz saatleri için kaldırıldı.

TİHV, sadece bu üç ilçede 142 sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı.

“Tanıklarca beyan edilen ölüm biçimlerine göre, 11 Aralık 2015 ile 5 Şubat 2016 tarihleri arasında en az 64 insan evlerinin sınırları içerisindeyken; 53’ü açılan ateş, tanklardan atılan top mermilerinin evlerine isabet etmesi, evlerinin enkazı altında kalarak vb. ve 11’i ise sokağa çıkma yasağının yarattığı ortamın doğrudan etkisi ile sağlık sorunları yaşamaları sonucu yaşamlarını yitirdi.”

Açıklamada, en az 31 kişinin de güvenlik güçleri tarafından ambulansların engellenmesi nedeniyle sağlık hakkına erişememeleri sonucu yaşamlarını yitirdiği açıklandı.

TİHV, “Tüm bu yaşam hakkı ihlalleri göz önünde bulundurularak;  hızla etkin, bağımsız ve tarafsız soruşturmalar yürütülmesi gerekmektedir” açıklamasını yaptı.

(Kaynak: Bianet)