Sayıştay'ın 2017 tarihli sansürlenen raporu, sağlık alanındaki vurgunu ortaya koydu. 200-300 liralık kanser ilaçlarının 20-30 bin liraya satıldığını gösteren Sayıştay'ın 'Üniversite Hastanelerinin Mali Yapılarının Sürdürülebilirliği Konu Denetim Raporu'na göre, tıbbi ürün alımında da büyük yolsuzluklar yapıldı.

8 MİLYAR LİRALIK PİYASA

Sayıştay, incelediği bazı ürünlerde gümrük girişleri ile hastanelerin alış fiyatları arasında yüzde 700 ile yüzde 2 bin 500’lere varan farklar olduğunu tespit etti.

Cumhuriyet gazetesinden Hazal Ocak'ın haberine göre; tıbbi sarf ve cihazlarda ürün çeşitliliğinin çok fazla olması nedeniyle herhangi bir fiyat ve miktar kontrolü olmadığına dikkat çekilen Sayıştay raporunda,  "İlaçlarda olduğu gibi bu ürünlerin gümrükten giriş fiyatlarının TİTCK ve SGK tarafından bilinmediği, bu nedenle durumun ilaç piyasasına göre daha fazla kontrol dışı olduğu görülmektedir. Yaklaşık 8 milyar TL olduğu tahmin edilen tıbbi sarf ve cihaz piyasasında ciro ve miktar bazında dışa bağımlılığın yüzde 85 civarında olduğu düşünüldüğünde bu alandaki riskin ilaç piyasasına göre daha yüksek olduğu anlaşılmaktadır" uyarısı yapıldı.

TESPİT EDİLENLER GERÇEK DURUMUN KÜÇÜK BİR BÖLÜMÜ

Sayıştay, incelediği bazı ürünlerde gümrük girişleri ile hastanelerin alış fiyatları arasında yüzde 700 ile yüzde 2 bin 500’lere varan farklar olduğunu tespit etti. Rapora göre hastaneler aynı ürünü yüzde 489 ile yüzde bin 549 arasında değişen kâr marjlarıyla aldı. Ürünü en ucuz fiyatla temin eden hastanenin alım fiyatı ile gümrük giriş fiyatı arasında bile yüzde 500 oranında kârlılık olduğu görüldü. Raporda birçok ürünün gümrük girişleri ile barkod eşleştirmesi yapılamadığından tespit edilenlerin gerçek durumun küçük bir bölümünü içerdiği vurgulandı.

FİRMALAR ÇOK BÜYÜK KÂRLAR SAĞLADI

Rapora göre o tarihte ithal fiyatı en yüksek 2 bin 443 lira olan kalp pili, üniversite hastaneleri tarafından 11 bin 162 TL ile 14 bin 391 liradan alındı. Firmaların kârı ise yüzde 489 ile yüzde 1549 lira arasında değişti. Bir başka örnek olarak; en yüksek gümrük giriş fiyatı 7 bin 64 lira olan ithal tekli LED ameliyathane tavan lambası şirketler tarafından kamu hastanelerine 50 bin 180 liraya (yüzde 610 kâr) satıldı.