THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, “2012’de 28 alkollü yolcu, diğer yolcularımızı rahatsız etmiş, taşkınlık çıkarmış ve uçuş güvenliğini aksatmış. Bu yolculara kelepçe takmışız. Zaten iç hatlarda en uzun uçuş süresi 1.5 saat. İlla uçakta içeceğim ısrarı nedir?” dedi.

Milliyet'te yer alan habere göre, Topçu’nun açıklamaları şöyle:

"Bu konularda art niyetli davranıldığını düşünüyoruz. Kıyafet konusunda henüz bir karar verilmeden, tasarımlar içinden onay görmemiş bir görüntünün aşırılarak, izinsiz servis edilmesi hiç ahlaklı değil. Bir damla suda fırtına koparıldı. İyi niyet aramak mümkün değil."

"İÇKİ SERVİSİ NEDENİYLE MEDİNE'YE SEFER ALAMIYORDUK"

"Medine’ye sefer alamıyorduk içki servisi yaptığımız için. Mesela Moritanya, İran ve Libya’da da bu böyle. Toplamda 8 ülke seferlerinde içki servisimiz yok.

Uçaklarda güvenlik anonsu yapılır. Alkollü bir yolcunun uçuş güvenliği konusunda talimatları ne kadar yerine getirebilir konusu dünyada da tartışılıyor. Mesela Rusya’da... 2012 yılında 28 alkollü yolcu, diğer yolcularımızı rahatsız etmiş, taşkınlık çıkarmış ve uçuş güvenliğini aksatmış. Bu yolculara kelepçe takmışız. Uçuş güvenliği ve konforu açısından bunlar uygun şeyler değil.

Zaten iç hatlarda en uzun uçuş süresi 1.5 saat. İlla uçakta içeceğim ısrarı nedir?"

THY’DE GREV OLACAK MI?

"Tam bir yıl önce herhangi bir toplu görüşme olmaksızın sendika kanunsuz eylem kararı aldı ve yürürlüğe koydu. THY yönetimi de hukuki haklarını kullanarak bu eyleme katılan 305 kişinin iş akdini sonlandırdı. Bu sonlandırma neticesinde konu yargıya intikal etti. Şu anda süreç devam ediyor.

 THY yönetimi de konuyu yakından takip ediyor. THY yönetimi, bu durumun 16 bin kişinin sendikal haklarının savunulmasında bir kalkan olarak ve ön şart olarak kullanılmasını kabul etmiyor. Sendikanın olmazsa olmaz diye dayattığı bu madde 24. görüşmelerini kilitlemiş vaziyette. Grev kararı asılmış vaziyette. 6 gün önceden haber vermek şartıyla fiili greve gitme hakkı olduğu biliniyor.

Sendikayı masaya davet ediyoruz. Defalarca söyledik. Yaptığımız görüşmelerde 305 konusu öne konarak toplantının kısa sürede sonlanmasını sağladılar. THY çalışanları herhangi bir grev istemiyor. Çalışma barışı en üst düzeyde. Bu konuyla ilgili bir sıkıntımız yok. Çalışanımızın şirkete zarar verecek eylemlere müsaade etmeyeceğini düşünüyoruz. THY yönetimi de bu sürece elinden gelen katkıyı yapmaya hazır. Zaten kapımız her zaman açık. Görüşmelerin kesilmesi, yapılmayacağı anlamına gelmez."

YENİ İŞTEN ÇIKARMALAR OLABİLİR Mİ?

"İşe dönüş davalarına itiraz ettik. Konu Yargıtay’da. Bir iki ay içinde her şey netleşecek. THY yönetimi de o zaman konuyu değerlendirecek. Hukuksuz bir işlem asla yapılmayacak.

Çalışan her zaman grevler neticesinde mağdur olmuştur. Şirketin iş yapamaz hale gelmesi demek daha az adam çalışacak demektir. THY büyüyen bir şirket. Şu anda 16 bin çalışanımız var. Gerçek hak işte bu 16 bin kişinin ücretlerini ve zammını almasıdır."