1971-72 yıllarında THKP-C'nin simge eylemlerinde yer alan ve 15 yıl hapis yatan Ziya Yılmaz (73), tedavi gördüğü İstanbul Süreyyapaşa Hastanesi'nde yaşamını yitirdi. Bir süredir geçirmekte olduğu astım ve zatürre hastalığını yenemeyen Yılmaz dün gece yaşamını yitirdi.

THKP-C kurucularından, illegal TKP üyesi ve Amaç Yayınları kurucularından Ziya Yılmaz, 5 Ekim Çarşamba günü Süreyyapaşa Hastanesi'nin bahçesinde saat 12.00'de bir anma düzenlendikten sonra, defnedilmek üzere memleketi Fatsa'ya gönderilecek.

Perşembe günü Fatsa'da düzenlenecek tören sonrasında Ziya Yılmaz'ın cenazesi Kızıldere'de Mahir Çayan ile öldürülen Nihat Yılmaz'ın yanına defnedilecek.

Ziya Yılmaz kimdir?

1938 yılı Fatsa ilçesi Bozdağ Köyü'nde doğdu. Ankara Yüksek Ticari ve İktisadi İlimler Akademisi'nden mezun olan Ziya Yılmaz, Fatsa'da matbaa kurdu ve Yeşil Fatsa gazetesini çıkardı. 65-66 yıllarında Türkiye İşçi Partisi ilçe başkanlığını yaptı. Büyük fındık mitinglerinin öncüsü oldu. Fındık üreticisinin haklarını savundu.

Ziya Yılmaz, Mahir Çayan ve bir grup DEV-GENÇ'linin, 1970 Mart'ının başında Karadeniz Bölgesine gitmesi ve Fatsa'da yaptığı toplantılar sonucunda THKP-C kuruluş sürecine katıldı. Ziya Yılmaz'ın ve Fikri Sönmez'in de aralarında bulunduğu bir grubun da aralarında olduğu o dönemin TİP içinde yer alan kadroları THKP-C'den yana tavır aldı. İsrail İstanbul Başkonsolosu Ephrain Elrom'un kaçırılması olayında yer aldı.

Fikri Sönmez'in okul arkadaşı Ziya Yılmaz’ın etkisiyle sosyalizmle tanıştığı söylenir.

THKP-C hareketine katılan ve 12 Mart darbesi sonrasında Balyoz operasyonunda tutuklanan THKP-C Genel Komite üyesi Ziya Yılmaz, 29 Kasım 1971'de Mahir Çayan, Ulaş Bardakçı ve THKO'dan Cihan Alptekin ve Ömer Ayna ile birlikte tünel kazarak firar eder.

19 Şubat 1972 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirilen bir operasyonda Ulaş Bardakçı öldürüldür. Ziya Yılmaz da Fındıkzade'de yaralı ele olarak geçirilir. Sıkıyönetim Mahkemesi’nin Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye kalkışmaktan 30 yıl hapis cezası verdiği Yılmaz, 21 Mart 1986 tarihinde, Malatya E Tipi Cezaevi’nden tahliye edilir. Yılmaz’ın infaz kanuna göre hesaplanan cezasının 13 Ağustos 1983’te dolduğu, yaklaşık 3 yıl fazladan yattığı da tahliye kararına bilgi olarak geçer.

Daha sonra 10 Eylül dergisinin çıkarılmasında yer aldı. Çankaya Belediyesi Belediye Meclis Üyeliği de yaptı. Eşi, kedileri ve dostlarıyla yaşamını Ankara'da sürdürüyordu.

Ziya Yılmaz Fatsa'ya uğurlandı haberi >>>

Kaynaklar: Sendika.Org/Hürriyet Arşiv/Haberler.com/BİA