Türkiye'nin dört bir yanından yangın haberlerinin geldiği gün THK Kayyım Heyeti Başkanı Cenap Aşçı'dan "Düğüne gittim" açıklaması geldi.

'KILIÇDAROĞLU DA ARAMIŞ ULAŞAMADIK'

Yangınlara müdahale etmede yangın söndürme uçaklarının yetersiz kalması nedeniyle eleştirilerin odağı haline gelen THK Kayyım Heyeti Başkanı Cenap Aşçı, CNN Türk yayınına bağlanarak 7 ilde 20 noktada yangın çıktığı gün düğünde olduğunu söyledi. Aşçı, “Bu akşam bir özel durumum vardı. Çocukluğundan beri büyüttüğümüz bir kızımızın düğünü vardı. Oraya gitmek durumunda kaldım. Orada Sayın Kemal Kılıçdaroğlu genel başkanımız da aramış, ona da ulaşamadık hakkını helal etsin. Ondan da özür diliyoruz bu anlamda” dedi.

'BEN KURUMUN GENEL BAŞKANI DEĞİLİM'

Yangın söndürme uçaklarına yönelik eleştirilere yanıt veren Aşçı, kurumun mali kriz içinde olduğunu vurgulayarak şu açıklamalarda bulundu: “Ben bu kurumun genel başkanı değilim. 2019'da yönetim krizi vuku bulmuş, mali kriz had safhaya gelmiş, biz de medeni kanuna göre kayyum heyeti olarak buraya atandık. Kurum, 10 taneye bankaya 1,5 milyar lira borcu olan bir kurum. Borçlarımızı yapılandırdık.” Kullanılmayan yangın söndürme uçaklarıyla ilgili bilgi veren Aşçı, bu uçakları kaldırmak için 4 milyon liralık yatırım gerektiğini söyledi.

AŞÇI: BU KURUM BORCA BATMIŞ

Aşçı konuya dair "Şu anda gündemde olan Kanada yapımı uçaklarımız var. Bunlardan 9 tanesi kaldı. 2018 yılına kadar Orman Genel Müdürlüğü'nün yangın söndürme operasyonlarında kullandık. 2010 yılından sonra başlayan mali krizde bu uçakların yıllık bakımları yapılmamış. Ekipler, Kanada'dan gelip baktılar. Bir takım parçaların standart dışı olduğunu tespit ettiler. Onları tamamlamaya çalıştık. Bu uçaklarımızı 2020-2021 ihalelerinde kullanamadık. Bu uçakları kaldırmam için 4 milyon dolarlık bir yatırım yapmam lazım. Türk Hava Kurumu'nun yangın tecrübesini kullanmak için Rusya'dan uçak kiraladık" dedi. Türk Hava Kurumu’nda pilotların da işten çıkarıldığını açıklayan Aşçı, yine kurumdaki mali krize işaret ederek “Pilotları çıkardık çünkü bu kurum borca batmış. Hiç iş yapmadan pilotları tutsaydım onların bana maliyeti 25 milyon lira olacaktı. Şu anda 25 milyon lira maliyeti uçuş yapmadan, bir ton su akmadan vermiş olacaktım” ifadelerini kullandı.